Ämnesområdena

Huvudbibliotekets material är placerat på de olika avdelningarna enligt sitt innehåll. På avdelningarna finns förutom böcker även tidskrifter, filmer och dokumentärer.

Litteratur och språk

Biblioteksklasserna: 04, 10.8, 80-89

Huvudbibliotekets andra våning, till vänster i den nya delen.

Klasserna för skönlitteratur omfattar dikter, romaner och tecknade serier. Skönlitteraturen är sorterad enligt språk.

Följande genrer har egna hyllor:

deckare, fantasy, skräck, scifi, krigs- och jaktlitteratur, vitsar

Novellsamlingarna finns i romanhyllan och de är märkta med en orange ryggetikett.

Till litteraturvetenskapen hör bl.a. författarnas biografier, som är märkta med en blå ryggetikett. 

I hyllorna för språkvetenskap  finns bl.a. undervisningsmaterial för olika språk samt ordböcker. Namnböckerna (grå ryggetikett) har en egen hylla.

I ämnesområdet finns även ljudböcker, böcker med stor stil och lättlästa böcker.

Ämnesområdets hyllklasser och deras innehåll

04                 Essäer

10.8              Aforismer

80                 Skönlitteratur med blandat innehåll

81                 Folkdiktning

82                 Dikter

83                 Skådespel

84                 Romaner

85                 Tecknade serier

86                 Litteraturvetenskap

87–89          Språkvetenskap

 

Nyhetsområdet och tidningar

Huvudbibliotekets första våning, till vänster från entrén eller via ingången från Rådhusgatan och till höger från kaféet.

På avdelningen Nyhetsområdet och tidningar kan du läsa bibliotekets dagstidningar och allmänna tidskrifter. För läsning av e-tidningar finns skilda datorer med stora skärmar. Äldre nummer av tidskrifterna kan (förutom några undantag) lånas hem.

I Nyhetsområdet finns gamla lokala dagstidningar som mikrofilmer samt en läsapparat för dessa. Det lönar sig att reservera läsapparaten för mikrofilmer på förhand. Du kan reservera den genom att ringa till Nyhetsområdet (06-325 3588) eller besöka kundbetjäningsdisken på avdelningen. Läsapparaten kan också användas utan reservering om den är ledig.

Läsapparaten för mikrofilmer kan användas då Nyhetsområdet är öppet och personalen är på plats, det vill säga vardagar kl. 9-16 och söndagar kl. 12-15.

Länder och kulturer

Biblioteksklasserna: 11-17, 20-29, 40-49, 90-99

Huvudbibliotekets andra våning, vid trapporna och broarna i den nya delen.

Materialet i ämnesområdet Länder och kulturer behandlar ämnen inom de humanistiska vetenskaperna. Vi erbjuder böcker, tidskrifter och DVD-dokumentärer om filosofi, psykologi, religion, geografi, etnologi och historia.

Hos oss hittar du biografier, memoarer och böcker om släktforskning. Till vår samling hör också verk om paranormala fenomen, drömmar och astrologi.

Du kan planera dina resor med hjälp av våra resehandböcker, kartor och sjökort.

I våra vitriner ordnar vi utställningar som lyfter fram innehållet på vår avdelning och andra aktuella ämnen.

 

Samhälle och ekonomi

Biblioteksklasserna: 00-03, 05-07, 30-39, 69-69.35

Huvudbibliotekets andra våning, från trapporna och till höger över bron, i byggnadens gamla del.

Inom ämnesområdet finns litteratur och dokumentärfilmer om bl.a. politik, samhällsvetenskap, rättsvetenskap, ekonomi, marknadsföring, socialpolitik, pedagogik, försvar och kommunikation.

På avdelningen finns också apparaten för digitalisering av VHS-kassetter. Bokningar till denna görs i andra våningens kundbetjäningsdisk.

 

Naturvetenskap och teknik

Biblioteksklasserna: 50-59, 60-68, 69.6-69.71, 79

Huvudbibliotekets andra våning, till vänster från trapporna och över bron, i byggnadens gamla del.

Till ämnesområdet hör naturvetenskap, matematik, medicin, teknik, handarbete, sällskapsdjur, trädgårdsskötsel, kokböcker, inredning, idrott och motion samt spel.

På avdelningen finns också naturdokumentärer samt DVD- och CD-skivor om välmående.

Musik och konst

Biblioteksklasserna: 70-78

Huvudbibliotekets andra våning, från trapporna över bron till höger, i byggnadens gamla del.

Inom ämnesområdet för Musik och konst finns material om bildkonst, konsthistoria, arkitektur, fotografering, teaterkonst, filmhistoria samt musik.

Ämnesområdet bjuder på både informationstjänst och en mångsidig samling. I musiksamlingen finns förutom CD-skivor också DVD- och LP-skivor. Den omfattande notsamlingen omfattar både noter och instrumentskolor för olika instrument samt sångböcker. DVD-skivorna för karaoke har placerats i avdelningens tidningssal.

Den aktiva musikutövaren kan låna hörlurar och spela både elektriskt piano och elgitarr. På avdelningen finns också utrymme där man kan varva ner och lyssna på musik.

Ämnesområdet Musik och konst erbjuder också kunddatorer och här finns det tysta läsrummet Toivo, som man kan reservera.

Som bibliotekskund kan du ta del av två olika strömmande musiktjänster: Naxos Music Library, som erbjuder klassisk musik samt folkmusik och äldre blues- och jazzmusik och Naxos Music Library jazz, som består av tusentals skivor med jazzmusik från olika epoker. Du behöver ett bibliotekskort för att kunna använda dig av dessa tjänster.

 

 Hembygdssamlingen Vasaensis

Huvudbibliotekets andra våning, från trapporna över bron till höger, till vänster om avdelningen Samhälle och ekonomi, i byggnadens gamla del.

Om du har frågor som gäller hembygdssamlingen kan du vända dig till betjäningsdisken i andra våningen.

I avdelningens nyhetshylla hittar du t.ex. de nyaste skönlitterära verken skrivna av de lokala författarna. I telefonkataloger och adressböcker hittar du uppgifter om släkter och namn i Vasa, de äldsta katalogerna och böckerna är ända från slutet av 1800-talet.

Till hembygdssamlingen samlas material om Vasa och Österbotten samt skönlitterära verk av författare från området. Eftersom man vill bevara materialet även för kommande generationer, lånas det inte ut, utan kan bara läsas i biblioteket. Det lönar sig att fråga i kundbetjäningsdisken om det finns utlåningsexemplar av verken, för av många titlar finns exemplar som lånas ut på bibliotekets övriga avdelningar eller filialer.

Samlingen består av böcker, noter, LP- och CD-skivor (i huvudbibliotekets lager), DVD-skivor, småtryck, verksamhetsberättelser och tidningsurklipp. Det finns litteratur om t.ex. områdets historia, kultur, natur, näringsliv och hembygdspersoner. Hembygdsavdelningen besöks ofta av personer som är intresserade av lokalhistoria och släktforskning.

Till hembygdssamlingen samlas också material som har nära anknytning till specialområden inom landskapet. Detta är material om jägarrörelsen, tvåspråkighet, språkbad och finlandssvenskhet.

I samma utrymme som hembygdssamlingen finns gott om lugna läsplatser och bordsgrupper för t.ex. grupparbete. I rummet finns också en ljudisolerad stol för telefonsamtal.