Aihepiirit

Vaasan pääkirjaston aineisto on sijoitettu aihepiireihin. Aihepiirissä on kirjojen lisäksi myös siihen kuuluvat lehdet ja esim. elokuvat ja dokumenttielokuvat.

Kirjallisuus ja kielet

Kirjastoluokat: 04, 10.8, 80-89

Pääkirjaston toisessa kerroksessa, uudisosassa vasemmalla.

Kaunokirjallisuuden hyllyluokista löytyy luettavaa runoista romaaneihin ja sarjakuviin. Kaunokirjallisuus on järjestetty eri kielten mukaan.

Omista hyllyistään löytyvät:

dekkarit,  fantasia,  kauhu,  scifi, sota- ja eräkirjallisuus, vitsit

Novellikokoelmat ovat romaanihyllyssä ja ne on merkitty oranssilla selkätarralla.

Kirjallisuustieteestä löytyvät mm. kirjailijoiden elämäkerrat, jotka on merkitty sinisellä selkätarralla. 

Kielitieteen hyllyistä löytyvät mm. kielten oppimateriaalit ja sanakirjat. Nimikirjat (harmaa selkätarra) ovat omassa hyllyssään.

Aihepiirissä on myös äänikirjoja, isotekstisiä kirjoja, selkokirjoja, elokuvia ja televisiosarjoja sekä kirjallisuuteen ja kieliin liittyvät lehdet.

Aihepiirin hyllyluokat ja niiden sisältö

04                 Esseet

10.8              Aforismit

80                 Sekasisältöiset kaunokirjat

81                 Kansanrunous

82                 Runot

83                 Näytelmät

84                 Romaanit

85                 Sarjakuvat

86                 Kirjallisuustiede

87–89          Kielitiede

Uutisalue ja lehdet

Pääkirjaston ensimmäisessä kerroksessa, sisääntulosta vasemmalle tai Raastuvankadun puolelta kahvilasta oikealle.

Uutisalue ja lehdet –osastolla voi lukea useita erilaisia sanomalehtiä ja yleisaikakauslehtiä. Verkkolehtien lukemiseen on oma isonäyttöinen lehtikone. Aikakauslehtien vanhempia numeroita voi (muuttamaa poikkeusta lukuunottamatta) lainata.

Osastolla on asiakastietokoneita ja tulostusmahdollisuus. Tulosteet ohjautuvat ala-aulan Info-tiskille, jonne ne myös maksetaan.  Uutisalueella on vanhoja paikallislehtiä mikrofilmattuina sekä mikrofilmin lukulaite (ajanvarauksella).  

Maat ja kulttuurit

Kirjastoluokat: 11-17, 20-29, 40-49, 90-99

Pääkirjaston toisessa kerroksessa, uudisosan rappusten ja siltojen puolella.

Maat ja kulttuurit aihepiirin aineistot koostuvat humanistisen tieteiden aihealueista. Tarjoamme kirjoja, aikakauslehtiä ja DVD-dokumentteja filosofiasta, psykologiasta, uskonnosta, maantieteestä, kansantieteestä ja historiasta.

Meiltä löydät elämäkerrat, muistelmat ja sukututkimuksen. Kokoelmaamme kuuluu myös paranormaalit ilmiöt, unet ja astrologia.

Voit suunnitella matkaasi meidän matkaoppaiden, karttojen ja merikarttojen avulla.

Vitriinissämme järjestämme näyttelyitä, jotka tuovat esiin osastomme sisältöä ja muita ajankohtaisia aiheita.

Yhteiskunta ja talous

Kirjastoluokat: 00-03, 05-07, 30-39, 69-69.35

Pääkirjaston toisessa kerroksessa, rappusista oikealla, rakennuksen vanhassa osasssa.

Aihepiiristä löydät kirjallisuutta, lehtiä ja dokumenttielokuvia mm. politiikasta, yhteiskuntatiedosta, lakitiedosta, taloustieteestä, markkinoinnista, sosiaalipolitiikasta, kasvatustieteestä, maanpuolustuksesta ja viestinnästä.

Aihepiirissä on myös säädöskokoelmia sekä erilaisia tilastokeskuksen tilastoja käsikirjastoaineistona.

Eurooppatiedotuksen ilmaisia julkaisuja on saatavilla aihepiirin lehtien vieressä.

Osastolla sijaitsee myös VHS-kasettien digitointitila. Ajanvaraus laitteeseen on toisen kerroksen tietopalvelupisteessä.

Luonnontieteet ja tekniikka

Kirjastoluokat: 50-59, 60-68, 69.6-69.71, 79

Pääkirjaston toisessa kerroksessa, rappusista vasemmalle ja sillan yli, rakennuksen vanhassa osassa.

Aihepiiriin kuuluvat luonnontieteet, matematiikka, lääketiede, tekniikka, käsityöt, lemmikkieläimet, puutarhanhoito, keittokirjat, sisustus, urheilu ja liikunta sekä pelit.

Tällä osastolla on aihepiiriin liittyvät lehdet, esim. luonto-, sisustus- ja autolehdet sekä luontodokumenttielokuvat ja hyvinvointiin liittyvät DVD:t ja CD:t

Musiikki ja taide

Kirjastoluokat: 70-78

Pääkirjaston toisessa kerroksessa, rappusista sillan yli oikealle, rakennuksen vanhassa osassa.

Musiikki ja taide –aihepiiristä löytyy kuvataiteeseen, taidehistoriaan, arkkitehtuuriin, valokuvaukseen, teatteritaiteeseen, elokuvahistoriaan sekä musiikkiin liittyvä materiaali.

Aihepiiri tarjoaa sekä tietopalvelua että monipuolisen kokoelman. Musiikkikokoelmasta löytyy CD-levyjen lisäksi DVD- ja LP –levyjä. Runsas nuottikokoelma sisältää nuotteja ja soitonoppaita eri soittimille  sekä laulukirjoja. Karaoke-DVD:t on järjestetty lehtisaliin omaksi ryhmäkseen.  

Lehtihuoneessa on luettavissa ja lainattavissa musiikkilehtien lisäksi aihepiiriin kuuluvia taidelehtiä.

Aktiivinen musiikinharrastaja voi lainata kuulokkeet ja soittaa sekä sähköpianoa että sähkökitaraa. Kuuntelupaikassa voi rauhoittua musiikin kuunteluun.

Musiikki ja taide –aihepiirin tiloissa on asiakastietokoneita sekä hiljainen lukupaikka Toivo, jota voi varata.

Kirjaston asiakkaana käytössäsi on kolme musiikin suoratoistopalvelua: Naxos Music Library, jossa on klassisen musiikin lisäksi kansanmusiikkia sekä vanhempaa blues- ja jazz-musiikkia, Naxos Music Library Jazz, joka koostuu tuhansista levyistä eri aikakauden jazzmusiikkia ja Naxos Music Library World, jossa on kattava valikoima maailmanmusiikkia ja etnoa. Niiden käyttöön tarvitset kirjastokortin.

Vasaensis-kotiseutukokoelma

Pääkirjaston toisessa kerroksessa, rappusista sillan yli oikealle, Yhteiskunta- ja talous –osastosta vasemmalle, rakennuksen vanhassa osassa.

Voit kääntyä kotiseutukokoelmaa koskevien tiedonhakukysymysten kanssa toisen kerroksen tietopalvelun puoleen.  

Osaston uutuushyllystä löydät helposti esimerkiksi alueen kirjailijoiden uusimmat kaunokirjalliset teokset. Vaasalaisista suvuista ja nimistä löytyy tietoa esimerkiksi puhelinluetteloista ja osoitekirjoista, joista vanhimmat ovat 1800-luvun lopulta.

Kotiseutukokoelmaan kerätään Vaasaa ja Pohjanmaata koskevaa aineistoa sekä alueen kirjailijoiden kaunokirjallisia teoksia. Koska aineiston säilyvyys halutaan taata jälkipolvillekin, sitä voi käyttää ainoastaan kirjaston tiloissa. Lainakappaleita kotiseutukokoelman materiaalista kannattaa kysyä tietopalvelusta, sillä monista teoksista löytyy lainattavia kappaleita kirjaston muilta osastoilta tai lähikirjastoista.

Kokoelmassa on kirjoja, nuotteja, LP- ja CD-levyjä (pääkirjaston varastossa), DVD-levyjä, pienpainatteita, vuosikertomuksia ja lehtileikkeitä. Kirjallisuutta löytyy esimerkiksi alueen historiasta, kulttuurista, luonnosta, elinkeinoelämästä ja kotiseutuhenkilöistä. Hyvin tyypillisiä kotiseutukokoelman käyttäjiä ovat paikallishistoriasta kiinnostuneet henkilöt sekä sukututkijat.

Kotiseutukokoelmaan kerätään laajemmin aineistoa tietyiltä maakuntaamme läheisesti liittyviltä erikoisaloilta. Tämä on aineistoa, joka liittyy jääkäriliikkeeseen, kaksikielisyyteen, kielikylpyyn tai suomenruotsalaisuuteen.

Kotiseutukokoelmatilassa on runsaasti hiljaisia lukupaikkoja sekä pöytiä esim. ryhmätyöskentelyä varten.  Tilassa on myös äänieristetty tuoli puheluita varten.