Aihepiirit

Vaasan pääkirjaston aineisto on sijoitettu aihepiireihin. Aihepiirissä on kirjojen lisäksi myös siihen kuuluvat elokuvat ja dokumenttielokuvat.

Kirjallisuus ja kielet

Kirjastoluokat: 04, 10.8, 80-89

Pääkirjaston toisessa kerroksessa, uudisosassa vasemmalla.

Kaunokirjallisuuden hyllyluokista löytyy luettavaa runoista romaaneihin ja sarjakuviin. Kaunokirjallisuus on järjestetty eri kielten mukaan.

Omista hyllyistään löytyvät:

jännitys,  fantasia,  kauhu,  scifi, sota, erä ja vitsit

Novellikokoelmat ovat romaanihyllyssä ja ne on merkitty oranssilla selkätarralla.

Kirjallisuustieteestä löytyvät mm. kirjailijoiden elämäkerrat, jotka on merkitty sinisellä selkätarralla. 

Kielitieteen hyllyistä löytyvät mm. kielten oppimateriaalit ja sanakirjat. Nimikirjat (harmaa selkätarra) ovat omassa hyllyssään.

Aihepiirissä on myös äänikirjoja, isotekstisiä kirjoja ja selkokirjoja.  

Aihepiirin hyllyluokat ja niiden sisältö

04                 Esseet

10.8              Aforismit

80                 Sekasisältöiset kaunokirjat

81                 Kansanrunous

82                 Runot

83                 Näytelmät

84                 Romaanit

85                 Sarjakuvat

86                 Kirjallisuustiede

87–89          Kielitiede

Uutisalue ja lehdet

Pääkirjaston ensimmäisessä kerroksessa, sisääntulosta vasemmalle tai Raastuvankadun puolelta kahvilasta oikealle.

Uutisalue ja lehdet –osastolla voi lukea kirjastoon tilattuja sanomalehtiä ja yleisaikakauslehtiä. Verkkolehtien lukemiseen on oma isonäyttöinen lehtikone. Aikakauslehtien vanhempia numeroita voi (muuttamaa poikkeusta lukuunottamatta) lainata.

Uutisalueella on vanhoja paikallislehtiä mikrofilmattuina sekä mikrofilmin lukulaite. Mikrofilminlukulaite on hyvä varata etukäteen. Varauksen voi tehdä soittamalla Uutisalueelle (06-3253588) tai käymällä asiakaspalvelussa. Lukulaitetta voi käyttää ilman varaustakin, jos se on vapaana.

Mikrofilminlukulaitetta voi käyttää silloin kun Uutisalueella on henkilökuntaa paikalla eli arkisin klo 9-15.30 ja sunnuntaina klo 12-15.

 

Maat ja kulttuurit

Kirjastoluokat: 11-17, 20-29, 40-49, 90-99

Pääkirjaston toisessa kerroksessa, uudisosan rappusten ja siltojen puolella.

Maat ja kulttuurit aihepiirin aineistot koostuvat humanistisen tieteiden aihealueista. Tarjoamme kirjoja ja DVD-dokumentteja filosofiasta, psykologiasta, uskonnosta, maantieteestä, kansantieteestä ja historiasta.

Meiltä löydät elämäkerrat, muistelmat ja sukututkimuksen. Kokoelmaamme kuuluu myös paranormaalit ilmiöt, unet ja astrologia.

Voit suunnitella matkaasi meidän matkaoppaiden, karttojen ja merikarttojen avulla.

Vitriinissämme järjestämme näyttelyitä, jotka tuovat esiin osastomme sisältöä ja muita ajankohtaisia aiheita.

Yhteiskunta ja talous

Kirjastoluokat: 00-03, 05-07, 30-39, 69-69.35

Pääkirjaston toisessa kerroksessa, rappusista oikealla, rakennuksen vanhassa osasssa.

Aihepiiristä löydät kirjallisuutta ja dokumenttielokuvia mm. politiikasta, yhteiskuntatiedosta, lakitiedosta, taloustieteestä, markkinoinnista, sosiaalipolitiikasta, kasvatustieteestä, maanpuolustuksesta ja viestinnästä.

Luonnontieteet ja tekniikka

Kirjastoluokat: 50-59, 60-68, 69.6-69.71, 79

Pääkirjaston toisessa kerroksessa, rappusista vasemmalle ja sillan yli, rakennuksen vanhassa osassa.

Aihepiiriin kuuluvat luonnontieteet, matematiikka, lääketiede, tekniikka, käsityöt, lemmikkieläimet, puutarhanhoito, keittokirjat, sisustus, urheilu ja liikunta sekä pelit.

Tällä osastolla on aihepiiriin liittyvät luontodokumenttielokuvat ja hyvinvointiin liittyvät DVD:t ja CD:t

Musiikki ja taide

Kirjastoluokat: 70-78

Pääkirjaston toisessa kerroksessa, rappusista sillan yli oikealle, rakennuksen vanhassa osassa.

Musiikki ja taide –aihepiiristä löytyy kuvataiteeseen, taidehistoriaan, arkkitehtuuriin, valokuvaukseen, teatteritaiteeseen, elokuvahistoriaan sekä musiikkiin liittyvä materiaali.

Aihepiiri tarjoaa sekä tietopalvelua että monipuolisen kokoelman. Musiikkikokoelmasta löytyy CD-levyjen lisäksi DVD- ja LP –levyjä. Runsas nuottikokoelma sisältää nuotteja ja soitonoppaita eri soittimille  sekä laulukirjoja. Karaoke-DVD:t on järjestetty lehtisaliin omaksi ryhmäkseen.  

Aktiivinen musiikinharrastaja voi lainata kuulokkeet ja soittaa sekä sähköpianoa että sähkökitaraa. Kuuntelupaikassa voi rauhoittua musiikin kuunteluun.

Musiikki ja taide –aihepiirin tiloissa on asiakastietokoneita sekä hiljainen lukupaikka Toivo, jota voi varata.

Osastolla on pääkirjaston elokuva- ja tv-sarja -DVD:t.

Kirjaston asiakkaana käytössäsi on kaksi musiikin suoratoistopalvelua: Naxos Music Library, jossa on klassisen musiikin lisäksi kansanmusiikkia sekä vanhempaa blues- ja jazz-musiikkia ja Naxos Music Library Jazz, joka koostuu tuhansista levyistä eri aikakauden jazzmusiikkia. Niiden käyttöön tarvitset kirjastokortin.

Vasaensis-kotiseutukokoelma

Kotiseutukokoelma sijaitsee pääkirjaston toisessa kerroksessa, vastapäätä Yhteiskunta- ja talousosastoa.

Voit kääntyä kotiseutukokoelmaa koskevien tiedonhakukysymysten kanssa toisen kerroksen tietopalvelun puoleen.  

Vuodesta 2018 lähtien Vasaensis-kotiseutukokoelmaan on kerätty Vaasaa koskevaa tietokirjallisuutta sekä kaunokirjallisuutta, joka sijoittuu Vaasaan. Kaunokirjallisista teoksista hankitaan lisäksi Vaasassa syntyneiden tai merkittävän osan elämästään Vaasassa asuneiden kirjailijoiden teoksia. Kokoelmaan kerätään materiaalia myös maakuntaamme läheisesti liittyviltä erityisaloilta eli kielikylvystä ja jääkäriliikkeestä. Pääkirjaston musiikki- ja taideosastolla on lainattavissa vaasalaislähtöisten musiikintekijöiden aineistokokoelma.

Vaasan kaupunginkirjasto toimi vuoteen 2018 asti Pohjanmaan maakuntakirjastona. Maakuntakirjastoaikana kotiseutukokoelmaan kerättiin koko aluetta koskevaa tietokirjallisuutta. Osa tästä aineistosta on vielä kotiseutukokoelmassa.

Koska aineiston säilyvyys halutaan taata jälkipolvillekin, sitä voi käyttää ainoastaan kirjaston tiloissa. Lainakappaleita kotiseutukokoelman materiaalista kannattaa kysyä tietopalvelusta, sillä monista teoksista löytyy lainattavia kappaleita kirjaston muilta osastoilta tai lähikirjastoista.

Kotiseutukokoelmassa on kirjallisuutta esimerkiksi alueen historiasta, kulttuurista, luonnosta, elinkeinoelämästä ja kotiseutuhenkilöistä. Hyvin tyypillisiä kotiseutukokoelman käyttäjiä ovat paikallishistoriasta kiinnostuneet henkilöt sekä sukututkijat sillä vaasalaisista suvuista ja nimistä löytyy tietoa esimerkiksi puhelinluetteloista ja osoitekirjoista, joista vanhimmat ovat 1800-luvun lopulta.

Kotiseutukokoelmatilassa on runsaasti hiljaisia lukupaikkoja sekä pöytiä esim. ryhmätyöskentelyä varten.