Aika suuri hämäys

Aika suuri hämäys sisältää oikeastaan novelleja tai pieniä kertomuksia, jotka kuitenkin liittyvät jollakin tapaa toisiinsa.

Yhdessä luvussa esiintynyt sivuhenkilö saattaa muutaman luvun päästä nousta tarinan päähenkilöksi. Kertomukset myös hyppivät ajassa: välillä ollaan jonkun henkilön lapsuudessa. Seuraavassa luvussa voidaan palata siihen aikaan, mistä romaani alkoi mutta kertojana on joku muu tarinan henkilöhahmoista.

Tai sitten tarina jatkuu tulevaisuudessa jonkun aikaisemmin esitellyn henkilön lapsen tai lapsenlapsen kertomana. Toimiva kokonaisuus, mutta vaatii lukemista keskittyneesti, jotta pysyy kärryillä vaihtuvien kertojien ja lukemattomien sivuhahmojen kanssa.

Romaanin avainhenkilöitä ovat New Yorkin kiihkeässä musiikkielämässä työskentelevä levytuottaja Bennie ja tämän assistentti Sasha. Bennie on entinen punkkari ja garagerockin aikakauden kasvatti ja nykyinen posti menestyvän yrityksen johtajana ei suju ongelmitta. Sasha on televisiosarjoista tutuksi tulleen newyorkilaisen mallityyppi eli trendikäs ja kaunis  mutta moniongelmainen.

Tarina lähtee hyppimään Bennien ja Sashan lapsuus- ja nuoruusvuosien tapahtumista tulevaisuuteen ja vierailee heidän eri aikoina tuntemiensa ihmisten kohtaloissa. Nämä tapahtumat muodostavat omissa luvuissaan monia pieniä tarinoita kehystarinan sisään.

Kirja on mielenkiintoinen ja pitää otteessaan. Ja erilainen kerrontatapa on toimiva. Kirja onkin kahminut lukuisia palkintoja,  eikä syyttä.