Ars magica

Vuoteen 1610, noitavainojen Espanjaan sijoittuva tarina. Historiallisten romaanien ystäville!

Romaani alkaa kuolemantapauksen selvittelyllä. Eletään noitavainojen kulta-aikaa ja Espanjan asukkaat näkevät joka puolella pahan ennusmerkkejä ja noitia. Murhattiinko hurskas kyläläinen vai olivatko asialla noidat? Asiaa tutkimaan määrätään inkvisiittori Salazar kahden nuoren noviisin kanssa.

Nuoren Mayo-tytön adoptio-äiti on joutunut inkvisition pidättämäksi noitana epäiltynä ja yksin jäänyt Mayo haluaa löytää ja pelastaa hänet. Mayo kokee ainoana keinona päästä emonsa jäljille Salazarin seuraamisen halki Espanjan maakuntien.

Mayo on harjoittanut emonsa kanssa parantajana toimimista ja tytön rohdot ja kyvyt tulevat romaanin mittaan avuksi sekä hänelle itselleen että Salazarillekin. Mayo kokee kirjan mittaan myös toivottomalta vaikuttavan ensirakkautensa

Kirjassa on hienoa ajankuvausta ja inkvisition toimia kuvataan elävästi. Nykyihmisestä tuntuu uskomattomalta aikalaisten järkkymätön usko noitiin ja taikuuteen. Sairaudet, onnettomuudet ja epäonnistumiset pantiin todella helposti noituuden syyksi ja asiaa epäilevät julistettiin kerettiläisiksi.

Itse inkvisiittori Salazar alkaa kuitenkin kirjan mittaan kyseenalaistaa toimiensa järkevyyttä; jahtaako hän mieleltään sairaita ihmisiä, esiintymishaluisia kouhoja vai täysin viattomia naapuriensa omien tarkoitusperiensä takia ilmiantamia ihmisiä? Salazarin epäilyt eivät miellytä kaikkia ja varsinkaan suuri kirkko-organisaatio ei halua vaikutusvaltaansa heikennettävän toimiensa arvostelulla.