Asiakkaana kirjastossa

Tervetuloa kirjastoon!  Kirjasto on avoin kaikille. Kirjastossa voit lainata, opiskella, hyödyntää asiakaslaitteita ja osallistua monimuotoisiin tapahtumiin - tai vain oleskella rauhassa ja nauttia lukuhetkestä. Kirjastossa käytössäsi ovat monipuoliset kokoelmat, laitteet sekä tilat, ja asiantunteva henkilökuntamme on aina valmis auttamaan.

KIRJASTOKORTTI

Kirjastokortti on avain kaikkiin kirjaston palveluihin. Kirjastokortilla voit lainata kirjoja, elokuvia, cd-levyjä ja kaikkea muuta materiaalia kaikista Vaasan kaupunginkirjaston yksiköistä. Voit myös lainata e-kirjoja ja lukea lehtiä verkossa. Kirjastokortti on henkilökohtainen ja se on esitettävä lainattaessa.

Kirjastokortin omistajana voit kortin puuttuessa lainata myös ajokortilla tai muulla virallisella henkilökohtaisella kortilla (esim. Kela-kortti, passi).Voit myös rekisteröidä kirjastokorttiisi rinnakkaiskortin, esimerkiksi jonkun toisen kirjaston kirjastokortin.

Jos sinulla ei ole kirjastokorttia, saat sen mistä tahansa kirjaston toimipisteestä esittämällä voimassaolevan, valokuvalla varustetun henkilöllisyystodistuksen, passin, ajokortin tai muun virallisen henkilökortin.

Ensimmäinen kortti on ilmainen. Jos kirjastokorttisi katoaa tai rikkoutuu, peritään uudesta kortista kirjaston hinnaston mukainen maksu.

Myös laitos, yhteisö tai yritys (esim. päiväkoti) voi saada kirjastokortin.  Laitoksen, yhteisön tai yrityksen kirjastokortti myönnetään nimetylle vastuuhenkilölle, jonka kirjallinen suostumus tarvitaan kirjastokorttia haettaessa.

Voit lähettää kirjastokorttihakemuksen sähköisenä ja noutaa sen myöhemmin.

Huoltaja hakee alle 15-vuotiaalle kirjastokorttia. Huoltajalla tarkoitetaan lainsäädännön mukaista huoltajaa.

Kirjastokorttihakemus alle 15-vuotiaalle.

Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä välittömästi kirjastoon puh. 06-325 3533 tai kirjasto.info@vaasa.fi.  Kirjastokortin kadotessa olet vastuussa kortillasi lainatusta aineistosta siihen saakka, kunnes olet tehnyt kortistasi katoamisilmoituksen kirjastoon.

LAINAAMINEN

Kaikissa kirjaston toimipisteissä on itsepalvelulainausta varten lainausautomaatit. Henkilökunta opastaa tarvittaessa niiden käytössä. Lainausautomaatin käyttämiseen tarvitaan kirjastokortin lisäksi PIN-koodi.

Lainata voi myös pääkirjaston Infossa sekä lähikirjastojen asiakaspalvelutiskeillä. Kirjastokortin lisäksi voi lainata ajokortilla, kuvallisella henkilökortilla ja toisen kirjaston kortilla.

Lainat on uusittava tai palautettava eräpäivään mennessä. Myöhästyneistä lainoista kertyy myöhästymismaksua.

Lainauskuitissa näkyvät teosten eräpäivät. Eräpäivän voi tarkistaa myös kirjastokäynnin yhteydessä, puhelimitse 06-325 3533 tai verkkokirjaston Omilla sivuilla. Laina-aika loppuu eräpäivänä kirjaston sulkeutuessa.

Tarkista tästä kirjaston laina-ajat.

PIN-koodi

PIN-koodi on kirjastokorttiin liittyvä nelinumeroinen salasana. PIN-koodin avulla voit käyttää lainausautomaattia, katsoa omia lainojasi, uusia niitä tai varata aineistoa. PIN-koodi tarvitaan myös joitakin verkkopalveluita varten.

PIN-koodin saat henkilökohtaisesti kirjastosta tai kirjastoautosta.

UUSIMINEN

Lainat voi uusia 5 kertaa, ellei niistä ole varauksia:

  • täällä verkkokirjastossa, valitse Omat sivut
  • puhelimitse 06-325 3533 tai
  • paikan päällä kirjastossa.

Pikalainoja ei voi uusia.

Lainoja ei voi uusia jos maksamattomia maksuja on 10 euroa tai enemmän.

Lainojen uusiminen verkkokirjastossa ei onnistu jos olet saanut myöhästymismuistutuksen. Ota yhteyttä kirjastoon 06-325 3533 vältääksesi myöhästymismaksujen kertymisen.

VARAAMINEN

Hyllyssä tai lainassa olevaa aineistoa voi varata, lukuun ottamatta pikalainoja. Varaukset ovat maksuttomia.

Jos varausta ei noudeta tai peruta noutoajan kuluessa, peritään kirjaston hinnaston mukainen maksu, paitsi lasten- ja nuorten aineistosta.

Varauksen voi perua verkkokirjaston Omilla sivuilla, puhelimitse 06 325 3533 tai käymällä kirjastossa

Lue tästä ohje varauksen tekemiseen:

Saapumisilmoitus

Voit valita, miten haluat itsellesi ilmoitettavan varaamasi aineiston saapumisesta. Ilmoituksen voi saada sähköpostina, tekstiviestinä tai kirjeenä.

Verkkokirjastossa voit omiin tietoihisi kirjautumalla päivittää ilmoitustavan sekä yhteystietosi. Myös kirjaston henkilökunta voi tehdä muutokset tietoihisi, kun esität kirjastokorttisi.

PALAUTTAMINEN

Lainatun materiaalin voi palauttaa mihin tahansa Vaasan kaupunginkirjaston toimipisteeseen. Pääkirjastossa lainat palautetaan palautusautomaattiin.

Kaikissa muissa kirjastopisteissä paitsi Huudissa on palautusluukku, jonne lainat voi palauttaa kirjaston ollessa suljettu. Jos laina palautetaan eräpäivän iltana palautusluukkuun, laina palautuu vasta seuraavana kirjaston aukiolopäivänä.

Eräpäivän jälkeen lainasta kertyy myöhästymismaksua kirjaston hinnaston mukaan siihen asti kunnes laina palautuu. Lisäksi peritään maksu palautuskehotuksesta ja mahdollisista perintätoimista.

Myöhästymismaksu peritään myös siinä tapauksessa, että lainojen uusiminen ei ole onnistunut internetin käyttökatkoksen, huoltotoimenpiteiden tai muun teknisen häiriön vuoksi.

Maksu kirjautuu automaattisesti asiakkaan rekisteriin. Myöhästymismaksun voi maksaa palautuksen yhteydessä tai viimeistään kuluvan vuoden aikana. Maksamattomasta maksusta ei mene korkoa. Myöhästymismaksuja ei peritä lasten- ja nuortenaineistosta.

MYÖHÄSTYMISMUISTUTUS

Myöhässä olevista lainoista lähetetään myöhästymismuistutus 10 päivää eräpäivän jälkeen. Varatusta aineistosta lähetetään palautuskehotus välittömästi eräpäivän jälkeen. Muistutus lähetetään sähköpostiin, tekstiviestinä tai kirjepostina asiakkaan valinnan mukaan. 42 päivän kuluttua eräpäivästä asiakkaalle lähetetään kirjepostina lasku, jos aineisto on edelleen palauttamatta.

Tarkista kirjaston myöhästymis- ja muistutusmaksut tästä.

LAINAUSKIELTO

Kun myöhästymis- tai muita maksuja kertyy 10 euroa, seuraa lainauskielto. Lainauskiellossa lainojen uusiminen ja aineiston varaaminen tai sisäänkirjautuminen verkkokirjastoon ei onnistu.

Lainauskiellon raja voi ylittyä myös kesken uusimisen, jolloin loppulainoja ei pysty uusimaan ja istunto sulkeutuu. Asiakkaan on näissä tapauksissa tultava kirjastoon maksamaan myöhästymismaksut niin, että lainausoikeus palautuu.

OMATOIMIKIRJASTO

Omatoimikirjastoiksi kutsutaan kirjastoja, joihin on asennettu asiakkaiden omatoimikäytön mahdollistava järjestelmä. Näitä kirjastoja voit käyttää myös varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella.

Omatoimiaikana kirjastossa ei ole henkilökuntaa, mutta tiloja valvotaan teknisesti mm. kameroin. Omatoimikirjastossa voi lainata, palauttaa, käyttää asiakastietokoneita, lukea lehtiä ja vaikkapa työskennellä tai kokoustaa. Langaton verkko on käytettävissä. Henkilökunnan palveluajat ja omatoimisen käytön ajat kerrotaan kunkin kirjaston omilla sivuilla.

Vaasassa omatoimikirjastot ovat Sundomissa ja Vähässäkyrössä.  Omatoimiaikoina kirjastoon pääsee sisälle kirjastokortilla ja PIN-koodilla. Alle 15-vuotiaat tarvitsevat vanhemman suostumuksen omatoimikirjaston käyttöön.

KIRJASTON KÄYTTÖSÄÄNNÖT JA HINNASTOT

Olet sitoutunut noudattamaan käyttösääntöjä ja niihin tehtäviä muutoksia saadessasi kirjastokortin tai suostuessasi vastuuhenkilöksi. Voimassa olevat käyttösäännöt ja hinnastot löydät alla olevasta linkistä

KOTIPALVELU

Kirjaston kotipalvelu on tarkoitettu niille asiakkaille, jotka eivät esimerkiksi korkean iän, liikuntaesteen tai sairauden vuoksi voi itse asioida kirjastossa tai kirjastoautossa. Käytettävissä on koko Vaasan kaupunginkirjaston aineisto. Kirjaston kotipalvelu on maksutonta.

Kotipalveluasiakas saa toivomaansa kirjastoaineistoa kotiin kerran kuukaudessa keskiviikkoisin, lukuun ottamatta heinäkuuta.

Aluksi asiakkaan oikeutus kotipalveluun todetaan haastattelemalla, jonka jälkeen voidaan tehdä kotipalvelusopimus ja asiakasprofiili. Ota yhteyttä! Vastaava kirjastovirkailija Eija Aromaa, puh. 040 5653544 tai 06-325 3543, eija.aromaa@vaasa.fi

Voit täyttää kotipalveluhakemuksen tässä. 

Lisätietoa asiakasryhmille

Neuvoja eri tilanteisiin