Avvikande praxis i biblioteken 31.8–31.12.2020 (uppdaterat 11.9.)

Allmänt:

• Kom inte till biblioteket om du är sjuk. Kom ihåg att hosta eller nysa i ärmen.
  • Sköt om din handhygien antingen genom att tvätta händerna på toaletten eller genom att använda handdesinfektionsmedel, som finns tillgängligt i biblioteket.
  • Uträtta dina ärenden snabbt vid kundbetjäningsdisken så att köer inte bildas.
  • Vi rekommenderar betalning med kort, så vi önskar att du betalar med kort, inte med kontanter.
  • I biblioteken har föremål, som många rör vid tagits ur användning, t.ex. leksaker, pussel och brädspel för barn.

Lokaler och apparater:

• Kunddatorernas placering har ändrats så att du kan hålla distans till andra kunder. Bredvid datorerna finns handdesinfektionsmedel. Kom ihåg att desinficera händerna innan du använder datorn.
  • Kunderna använder alla apparater självständigt. Bibliotekspersonalen kan ge råd hur du använder datorer, printrar eller låneautomater, men står inte bredvid dig och hjälper.
  • Bredvid låneautomaterna finns handdesinfektionsmedel. Kom ihåg att desinficera händerna innan du använder automaten.
  • Huvudbibliotekets kopieringsmaskin/skanner är inte i bruk. Det är möjligt att skriva ut från datorerna.
  • Huvudbibliotekets digitalpiano och elgitarr är inte i bruk och hörlurar kan inte lånas.
  • Läsplatsernas antal har minskats så att du kan hålla distans till andra kunder också då du läser.
  • Från Merikart bibliotek kan man endast hämta reserverat material och bokkassar från dörren. Se öppettider.
  • Träffpunkt Huudis mötesrum kan inte bokas.
  • Spelrummet Pessi på huvudbibliotekets barn- och ungdomsavdelning är ur bruk tills vidare.

Dessa tjänster återupptas efter pausen:

• Utställningar ordnas igen från och med 31.8.
  • Under hösten ordnas evenemang, men med begränsat antal deltagare. Till en del evenemang krävs förhandsanmälan för att man skall kunna begränsa deltagarantalet. För att kunna göra eventuell smittspårning samlas kontaktuppgifterna in för de personer som deltar i evenemangen. Uppgifterna sparas i 14 dygn och de används inte för andra syften. Se bibliotekets dataskyddsbeskrivning
  • Biblioteket tar emot gruppbesök. Besöket skall bokas på förhand för att vi skall kunna säkerställa att besöket är tryggt för gruppens medlemmar, personalen och de övriga kunderna.
  • Böcker kan lämnas i bibliotekets bokbytarhylla och man kan ta läsbart med sig från hyllan.
  • Huvudbibliotekets mötesutrymme Essä och Makerspace kan bokas och användas igen. Essä kan bokas för högst 10 personer åt gången.
  • Läsrummet Toivo kan inte bokas, men kan användas av max. 2 personer åt gången.
  • I Venny kan man ordna evenemang för högst 20 personer. Se bibliotekets lokaler.
  • Läsapparaten för mikrofilmer kan reserveras och användas vardagar kl. 10.00-12.00 och 13.00-15.00. Reservera mikrofilmsrummet genom att ringa till Nyhetsområdet (06-325 3588). Endast en person åt gången får vistas i rummet.
  • Sagorummet Illusia på huvudbibliotekets barn- och ungdomsavdelning är igen öppet. Vänligen kom ihåg att enbart en familj/ett sällskap åt gången får vistas i rummet

Vad kan du göra i biblioteket?

• Välkommen att låna! Till ditt förfogande står en stor samling böcker, filmer, tidningar, musik och motionsredskap. Lån kan förnyas 5 gånger och hämttiden för reserverat material är 7 dagar.
  • I biblioteket kan du fördriva tiden, söka efter material, använda datorer eller läsa tidningar. Kom ihåg att hålla distans till personalen och andra kunder.
  • Det omfattande e-materialet står fortsättningsvis till ditt förfogande. Du kan låna ljudböcker, e-böcker eller filmer med ditt bibliotekskort.

Välkommen till biblioteket!

Tags: