Biblioteket för seniorer

Bibliotekets verksamhet riktar sig också till seniorer. Lokalerna görs i mån av möjlighet tillgängliga, i Dramasalen i huvudbiblioteket finns en induktionsslinga och vi fäster vikt vid antalet skyltar och lugna läsplatser. Vi ordnar evenemang och utställningar för seniorer, men också i samarbete med seniorer. Det är också möjligt att delta i olika typer av läsecirklar.

Tjänster för seniorer

 • Boken kommer
 • Böcker med stor stil och ljudböcker
 • Celiaregistrering
 • Handledning om digitala verktyg och tjänster
 • Att låna cd-spelare. Man kan också spela upp mp3-filer på cd-spelarna, så de lämpar sig även för Celias cd-ljudböcker. Spelarna är packade i tygkassar, tillsammans med hörlurar, elsladd och bruksanvisning. Om du vill låna en spelare, ta kontakt med Heli Pohjanhovi heli.pohjanhovi@vaasa.fi eller 040 1829 339.

   

 

Kontakta något av våra bibliotek och fråga mera. 

Lästips för seniorer

 1. Historian havinaa

  Artikel Skrivet av: Heli Pohjanhovi

  Historiallisista romaaneista löytyy romantiikkaa ja jännitystä, naurua ja itkua.

Visste du?

Boken kommer

Har du svårt att besöka biblioteket p.g.a. hög ålder, sjukdom eller handikapp? Är du rörelsehindrad? Kontakta biblioteket och berätta vilken typ av material som intresserar dig. Ansök om att bli Boken kommer-kund. Därefter får du en gång per månad en kasse fylld med det biblioteksmaterial du önskar till ditt hem. Bibliotekets Boken kommer-service är kostnadsfri.

Biblioteksfunktionär Eija Aromaa

eija.aromaa@vaasa.fi

tfn 06-325 3543

Du kan också fylla i ansökan om Boken kommer-service här. 

Celia producerar digitala ljudinspelningar av förlagens böcker. Både skön- och facklitteratur kan lånas kostnadsfritt.

Biblioteket erbjuder också en liten samling av Celias ljudböcker. För att lyssna på ljudböckerna behöver du en cd-spelare eller dator med MP3-stöd.

Lånevillkor

Celias ljudböcker kan användas av alla som har problem med att läsa vanliga böcker på grund av t.ex. lässvårigheter, försvagad syn, muskelsjukdom eller annan liknande orsak. Enligt lagen har enbart personer med läsnedsättning rätt att använda Celias tjänster. Enbart en svag kunskap i finska eller svenska ger inte en person rätt att använda Celias böcker.

Biblioteket kan registrera dig i Celias nättjänst Celianet. Därefter kan du låna, reservera och lyssna på ljudböcker på nätet. Läs mera på Celias webbsidor eller kontakta biblioteket.

Mera information

Anvisningar för olika typer av apparater finns på Celias webbsidor.