Grodmaskoten Lulu

Bibliotekets egen läsgroda

Bibliotekets grodmaskot heter Lulu

Grodan är maskot för Vasa stadsbiblioteks barnbiblioteksarbete, och den togs i bruk i januari 2016 i samband med öppningen av den förnyade barnavdelningen. Läsgrodan är formgiven av illustratör Terese Bast.

”Lulu är ett namn, som fungerar både på finska och svenska och är lagom djuraktigt”, konstaterar Minna Rinta-Valkama, avdelningschef för barn- och ungdomsavdelningen.

För kunderna ordnades en namntävling, och det kom in nästan 500 namnförslag. Personalen valde det namn som man tyckte att bäst passade för läsmaskoten.

Följande namn var också på förslag: Kirbo, Lilli, Lasse, Quak, Saku, Samu och Tilda.

Läsgrodan finns avbildad på personalens t-skjortor och i övrigt material som används i barnbiblioteksarbetet. Det finns en egen mjukisgroda på Vasa stadsbiblioteks alla verksamhetsställen. För projektet användes anslag som beviljats av Undervisnings- och kulturministeriet.