Bibliotekets Jag och boken -serie bjuder igen på författarbesök i Vasa

Den populära författarbesöksserien Jag och boken fortsätter under våren i huvudbibliotekets Drama-sal under fem torsdagskvällar. Evenemangen hålls på finska och inträdet är fritt.

På årets första evenemang 10.1 kl. 17.30 är Vasabördige Keiju Vihreäsalo, VD för HIMA Happiness Oy, gäst. Vihreäsalo gav förra hösten ut boken ”Jotta voisin rakastaa - rakkauden anatomia” på förlaget Otava. I boken granskas med en varm analytisk aspekt kärleken och vår rädsla att älska. Vihreäsalo talar i Vasa om temat i sin bok under rubriken Mitä on rakkaus?

Jag och boken goes Feasta tillsammans med musiker Mika Järvinen 24.1 kl. 18-19. Järvinen är en rockare från Helsingfors som har varit med i mycket och i hans förflutna figurerar band som Five Fifteen och Crazy World. Järvinens första skiva kom ut år 1991 med bandet 5.15 och han har efter det varit med på ett tjugotal skivor med olika band. Järvinen har sjungit duetter bl.a. med Ville Valo och Laura Närhi.

Järvinen gav för några år sedan ut en bok om det legendariska bandet Uriah Heep och han har samarbetat med bandets gamla och nuvarande medlemmar redan i över tio års tid. I fjol publicerades i november Järvinens bok ”Deep Purple”. Highway Star - Ritchie Blackmoren vuodet 1968-1993. Maailman ikonisimman hardrockbändin matkassa.”

Journalist Mari Manninen är gäst 7.2 kl. 17.30. I sin nyaste bok ”Kiinalainen juttu: 33 Kiina-myyttiä, jotka vaativat kumoamista” har Manninen samlat de vanligaste missuppfattningarna om Kina. Manninens föregående verk ”Yhden lapsen kansa tog upp ettbarnspolitiken som härskade i Kina och som fick Finlandiapriset i facklitteratur år 2016.

Heikki Hiilamo, professor i socialpolitik, berättar 21.3 kl. 17.30 om sin bok ”Näkymättömät sankarit”. Bokens händelser är förlagda till år 1973 då general Augusto Pinochet inledde den blodiga militärkuppen i Chile. Boken handlar om den finska diplomaten Tapani Brotherus som med sina kollegor lyckades rädda rentav 2500 personer, som förföljdes under Pinochets råa utrensningar. På basis av boken visar Yle nu på våren en dramaserie i sex delar med den kända stjärnskådespelaren Mikael Persbrandt från Beck-filmerna.

Den finska biologen, facklitteraturförfattaren och redaktören Juha Valste talar 11.4 kl. 18-19 kring temat evolution och människans utvecking. Valstes nyaste bok ”Evoluutio – miten lajit kehittyivät” kom ut förra hösten på förlaget SKS. Valste har även gett ut andra facklitterära verk om människans evolution.

den 8 januari 2019