Dödgrävarens dotter

Joyce Carol Oates, f. 1938, är en amerikansk författare, som många gånger nominerats för Nobelpriset i litteratur. Hon är oerhört produktiv och populär, hennes böcker översätts till många språk. Oates är också verksam som professor i litteratur vid Princeton, New Jersey.

I romanen Dödgrävarens dotter är liksom flera andra av hennes romaner skriven utifrån ett tydligt feministisk perspektiv. Berättelsen om Rebecca (Dödgrävarens dotter) har lånat ingredienser från Oates’ farmors liv.

Rebecca växer upp i en fattig familj, som kommit till USA som immigranter under 1930-talet. Fadern, Jacob Scwartz, är jude och har haft en ansedd tjänst som matematiklärare i Tyskland.´

I det nya landet får han ta det arbete som finns att få – han blir dödgrävare. Rebecca och hennes bröder växer upp praktiskt taget på kyrkogården. De hånas av omgivningen och lider mycket av sitt utanförskap. Då Rebecca är tonåring splittras familjen och hon får jobb som hotellstäderska. Hon träffar snart en man, gifter sig och får en son.

Tyvärr går Rebecca ur askan i elden, då det snart visar sig att hennes man inte är speciellt intresserad av familjeliv – dessutom misshandlar han både henne och sonen. Rebecca lyckas bryta upp och skapar så småningom sitt eget liv för sig och sin son.

Dödgrävarens dotter är en oerhört välskriven roman, som kan anses som en av Oates’ bästa. Berättelsen om Rebecca är gripande, och man är fångad från första sidan till den sista. Läs den!