eBöcker

En e-bok är en digital utgåva av en pappersbok och kan lånas från biblioteket såsom en vanlig bok. E-böckerna är oftast i epub- eller pdf-format. En e-bok kan läsas på dator, pekdator, smarttelefon eller läsplatta. I urvalet finns både skön- och facklitteratur. Man kan bläddra i urvalet utan att logga in, men lån förutsätter att du har bibliotekskort och PIN-kod.

Elib erbjuder huvudsakligen svenskspråkiga e-böcker. I urvalet finns också litteratur på andra språk, så som engelska, finska och arabiska. E-böckerna kan enkelt läsas direkt i din webbläsare och då behöver du inga skilda läsprogram eller användarkoder. Det enda som behövs är att du är ansluten till internet.

Du kan också ladda ner boken, och då behöver du dessutom ett Adobe ID-konto och ett lämpligt läsprogram.

För att lyssna på Elibs e-ljudböcker i webbläsaren behöver du vara uppkopplad mot nätet. I appen Biblio kan du lyssna på Elibs e-ljudböcker både on- och offline. Biblio finns för iOS och Android och kan hämtas i App Store eller Google Play. 

Lånevillkor

Alla bibliotekskunder som har en egen PIN-kod kan låna e-böcker och e-ljudböcker. Lånetiden är automatiskt 28 dagar och samma e-bok kan vara lånad av flera låntagare samtidigt. Du kan låna två böcker/vecka.

Mera information

Elibs sida finns mera information om hur tjänsten fungerar.

Via den finländska e-bokstjänsten Ellibs kan du låna e-böcker på finska, svenska och engelska. E-böckerna kan enkelt läsas direkt i din webbläsare och då behöver du inga skilda läsprogram eller användarkoder. Det enda som behövs är att du är ansluten till internet.

I Ellibs egen mobilapp kan du bläddra i samlingen, låna och reservera e-böcker och lyssna e-ljudböcker. Appen finns för iOs- och Androidsmarttelefoner. Du kan avgiftsfritt ladda ner den från App Store eller Google Play. När du öppnar appen skall du välja Vasa och Fredrika som ditt bibliotek, skriv därefter in numret på ditt bibliotekskort och din PIN-kod. Appen fungerar både on- och offline.

Du kan också ladda ner boken, och då behöver du dessutom ett Adobe ID-konto och ett lämpligt läsprogram.

Lånevillkor

Alla bibliotekskunder som har en egen PIN-kod kan låna e-böcker och e-ljudböcker. Du kan välja själv om lånetiden skall vara 7 eller 28 dagar, men om du vill kan du returnera ditt lån redan innan lånetiden går ut. En e-bok kan lånas av endast en låntagare åt gången, utlånade böcker kan reserveras avgiftsfritt. Du får meddelande då boken blir tillgänglig. Du kan ha högst 5 stycken lån och 7 reservationer samtidigt.

Mera information

Ellibs sida finns mera information om hur tjänsten fungerar.

Celia producerar förlagens böcker i e-ljudboksformat. Antalet nya e-ljudböcker kan vara upp till tusen per år. Utbudet består av både avgiftsfri skön- och facklitteratur samt läroböcker för olika utbildningsstadier.

I biblioteket finns också ett litet urval av Celias ljudböcker. Man kan lyssna på ljudböckerna i cd-spelare med mp3-funktion eller på dator.

Lånevillkor

Celiabibliotekets e-ljudböcker är avsedda för personer som p.g.a. funktionsnedsättning, sjukdom eller därmed jämförbar orsak har svårt att läsa eller inte alls kan läsa tryckta böcker. Enbart svaga kunskaper i svenska eller finska berättigar inte till användning av Celias böcker.

I biblioteket kan du få användarkoder till webbtjänsten Celianet. I webbtjänsten kan du låna, reservera och lyssna på e-ljudböcker. Läs mera på Celias webbsidor eller ta kontakt med biblioteket.

Mera information

Celias sida finns mera information om hur tjänsten fungerar.

I eBiblioteket Vasaensis finns för området historiska böcker från Wasa Läsebibliothek och Londicer-tryck som blivit digitaliserade.

Fritt tillgängliga e-böcker

På webbplatsen Biblioteken.fi finns ett urval e-böcker som är fritt tillgängliga. Urvalet består i främsta hand av äldre verk, både på svenska och finska. Uppe på sidan kan du välja på vilket språk du vill se innehållet.

Project Gutenberg

Upphovsrättsfri, äldre litteratur i e-boksformat. 

Tjänsten är öppen och gratis för alla.

Guggenheim Modern Art Books Online

Guggenheim-museets samling publikationer om modern konst i Archive.org-tjänsten.

Tjänsten är öppen och gratis för alla.