Eino Leinon kirjeitä pahvilaatikossa kirjaston kellarissa

Vaasan kaupunginkirjaston varastossa tehtiin yllättävä löytö keväällä 2013. Pienessä pahvilaatikossa oli Eino Leinon ja hänen lähipiirinsä kirjeitä ja muita asiakirjoja. Laatikon sisältö on digitoitu ja nähtävänä vapaasti verkossa.

Eino Leinon veljet Artur ja Kaarlo asuivat Maalahdella ja Vaasassa. Eino on viettänyt nuorena kesiä Maalahdella ja joulunajan 1893 Vaasassa Kaarlon kotona. Täällä hän tutustui paikallisiin merkkihenkilöihin, kuten Frans Ossian Ansasiin ja Santeri Alkioon, esiintyi työväenjuhlassa lausuen Kaarlo Kramsun runon, hänen runojaan ilmestyi Pohjalaisessa. Hän myös kirjoitti onnittelurunon veljensä häihin.

Leinon paperit päätyivät Vaasan kaupunginkirjastolle ilmeisesti Artur-veljen jälkeläisten kautta. Laatikossa oli Leinon omia ja hänen sukulaistensa kirjeitä ja muita asiapapereita, kuten koulutodistuksia, sekä Leinon varhaisia käsikirjoituksia. Leinon itsensä kirjoittamat kirjeet on julkaistu Aarre M. Peltosen toimittamassa kirjassa Kirjeet Freya Schoultzille ja omaisille (Otava, 1961). Aineisto on aikanaan (1960- tai 1970-luvulla) luetteloitu kirjaston korttiluetteloon ja viety sitten pahvilaatikossa varastoon unohtuen sinne uinumaan.

Aineistoon voi helposti tutustua verkossa.  

Eino Leino  (6.7.1878-10.1.1926) taitaa olla Suomen suosituin ja rakastetuin runoilija. Monet Leinon säkeet ovat muuttuneet suorastaan yhteiseksi omaisuudeksi. Erityisen suosittuja ovat olleet Helkavirsiä -kokoelmat ja muut kalevalamittaisen runot. Meidän aikanamme Leino tunnetaan lähinnä runoilijana, mutta hän kirjoitti myös 8 romaania, paljon lyhytproosaa ja asiatekstejä sekä 9 näytelmää. Omana aikanaan hän ei kuitenkaan ollut itsestään selvästi hyväksytty eikä kiitetty. Hän oli sekä kirjallisessa tuotannossaan että yksityiselämässään edelläkävijä ja boheemi, joka herätti usein pahennusta ja sai osakseen arvostelua.

Audience:

Tags:

Written by: Heli Pohjanhovi Monday, July 6, 2020