Eksyksissä matkaopasviidakossa?

Kirjastosta löytyy monen tyyppisiä matkaoppaita. Tässä esitellään lähemmin joitakin.

Kaikki näihin sarjoihin kuuluvat kirjat löydät klikkaamalla haluamasi sarjan otsikkoa. Voit halutessasi myös etsiä ne verkkokirjastosta itse: käytä tarkennettua aineistohakua ja sarjakenttää, esimerkiksi Sarja: Kaupunkikirjat.

Sarjat monella kielellä:

Kaupunkikirjat, Top 10, Taskuoppaat

Yksi suosituimmista sarjoista on Kaupunkikirjat. Tätä sarjaa on saatavissa myös ruotsiksi (Första klass reseguider) ja englanniksi (Eyewitness travel) Uusia painoksia ilmestyy usein. Oppaat tunnistaa valkopohjaisesta kannesta, jonka yläreunassa on musta sarjanimi. Sarjassa on sekä eri maita esitteleviä oppaita että kaupunkioppaita. Näiden oppaiden vahvuus ovat runsaat värilliset valokuvat ja piirroskuvat. Museoiden ja kirkkojen pohjapiirrokset ovat hyvä apu omatoimisilla tutustumiskierroksilla. Kirjoissa käsitellään historia, kulttuuri ja nähtävyydet alueittain, sitten yöpyminen, ravintolat, ostokset, ja lopuksi annetaan käytännön neuvoja. Kirjat on painettu korkealaatuiselle paperille ja sidottu hyvin, mikä tekee niistä kestäviä mutta myös aika painavia.

Sarjasta on myös suppeampi versio, Kymmenen kärjessä eli Top 10 -matkaoppaat, ruotsiksi Första klass pocketguider Topp10, englanniksi Top 10.  Kymmenen kärjessä esittelee matkakohteen kohokohdat alueittain sekä listaa huiput teemoittain. Kirjoissa on paljon karttoja. Sarja sisältää sekä eri maita esitteleviä oppaita että kaupunkioppaita. Pienestä koosta huolimatta kirjoihin sisältyy paljon tietoa.

Kaikkein pienin versio on povitaskuun mahtuva sarja, Taskuoppaat, ruotsiksi Miniguide. Tässä sarjassa on vain kaupunkioppaita. Oppaassa esitellään ostokset, ruoka, keskeisimmät nähtävyydet ja annetaan vinkkejä miten kaupungissa liikkua. Nämä oppaat sopivat hyvin päivä- tai viikonloppumatkoille.

Berlitz


 

 

 

 


Berlitz-matkaoppaat ovat pienen kokonsa vuoksi käteviä ottaa mukaan matkalle. Sarjassa on sekä kaupunki- että matkaoppaita suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Huolimatta pienestä koosta kirjat ovat varsin informatiivisia. Sisältö on jaettu seuraavien teemojen mukaan: lyhyt historia. nähtävyydet, ajanviete, ruoka ja juoma, käytännön vinkkejä, hotellit ja ravintolat.

Vain englanniksi:

Lonely Planet, Discover

 Lonely Planetin opaskirjasarja kattaa useimmat maat. Sarjan oppaissa esitellään kokonaisia maita, alueita tai kaupunkeja. Uusia painoksia ilmestyy usein. Joitain sarjan kirjoja on käytettävissä myös e-kirjoina. Oppaat ovat yksityiskohtaisia, niissä kuvaillaan tärkeimmät nähtävyydet ja annetaan vihjeitä yöpymisestä, ruuasta ja juomasta sekä muista käytännön asioista. Joissakin oppaissa on mukana irrotettava kartta hakemistoineen. Lonely Planet –oppaiden huono puoli on kuvien puute. Kustantaja on kuitenkin panostanut uuteen sarjaan nimeltä Discover jota painetaan värillisenä. Nämä oppaat eivät ole yhtä perusteellisia kuin perinteiset kirjat mutta niitä on huomattavasti hauskempi selailla. Hahmottaminen on helppoa ikonien ja värikoodien avulla. Osin nämäkin oppaat on varustettu irrotettavalla kartalla ja hakemistolla.

Lonely planet julkaisee myös Shoestring-oppaita, jotka kattavat kokonaisia mantereita. Nämä ovat hyödyksi pienellä budjetilla laajalti liikkuvalle matkaajalle.

Insight guide, Smart guide, Compact guide

Insight guides–sarjassa on sekä maa- että kaupunkioppaita.(City guide). Oppaiden vahva puoli ovat kuvat, joita on runsaasti ja myös suurikokoisina. Pitkä johdanto käsittelee ko. maata/kaupunkia, kulttuuria, historiaa ja asukkaita. Oppaissa kerrotaan nähtävyyksistä karttaviittauksin. Lopussa on käytännön neuvoja.

Suppeampi versio on Insight compact guide. Sarja tarjoaa sekä maa- että kaupunkioppaita. Tärkeimmät nähtävyydet esitellään ja luokitellaan yhdestä kolmeen tähdellä. Kirjoissa on värikuvitus mutta kuvat ovat pienempiä ja niitä on vähemmän kuin isossa sarjassa. Toinen suppea versio on Insight smart guide jossa matkakohteet esitellään järjestyksessä A-Z. Tässäkin sarjassa on hienoja kuvia ja hyvät kartat. Aakkosellinen jaottelu nopeuttaa kohteen löytämistä.

Sunflower Landscapes


 

 

 

 

Sunflower Landscapes sopii vaellusretkeläiselle tai automatkailijalle. Kirjan ensimmäisessä osassa on reittejä autoilijalle ja toisessa osassa vaellusreittejä. Lopussa on taitekartta johon on merkitty autoreitit. Oppaissa on myös tärkeitä neuvoja kyseisestä maasta patikoijalle tai autoilijalle.

Blue Guide

 

 

 

 

 

Blue guide –sarja keskittyy taiteeseen, arkkitehtuuriin, kulttuuriin ja historiaan. Alussa on käytännön neuvoja. Nähtävyydet esitellään perusteellisesti. Oppaissa on vain joitakin mustavalkoisia kuvia ja karttoja.

Thomas Cook traveller guides (aikaisemmin  Travellers), Thomas Cook pocket guides  (aikaisemmin Cityspots) Thomas Cook driving guides, Hotspots

Thomas Cook julkaisee useita sarjoja. Pocket guides-sarjan oppaat ovat pienikokoisempia ja sivumäärältään suppeampia kuin Traveller guides-oppaat. Muutama  Pocket guides/Cityspots –sarjan opas on käännetty myös suomeksi sarjanimellä Topguide travel. Driving guides–oppaat on tarkoitettu automatkailijoille ja ne sisältävät reittejä, karttoja ja käytännön ohjeita. Sarja Hotspots keskittyy etelän matkakohteisiin. Thomas Cook –kirjat sisältävät paljon värivalokuvia ja mukana on sekä maa- että kaupunkioppaita.

Englannin kielisiä ovat myös sarjat AA key guideAA essential guide, Rough guide (yksityiskohtaista informaatiota), Globetrotter travel guide, Bradt travel guides, Footprint guides, (suunnattu omatoimimatkailijoille, paljon käytännön neuvoja), Moon handbooks (myös omatoimisille matkailijoille), Wallpaper City Guides (103 sivua, pieni-kokoisia, luvut on erotettu hakua helpottavilla kielekkeillä).

Suomeksi:

Näe ja koe

 


 

 

 

 

Näe ja koe on uudehko sarja, jonka runsaasti faktaa sisältävät kirjat ovat hyvä apu omatoimimatkailijalle. Monet värikuvat ja kartat tekevät niistä innostavia ja houkuttelevia. Käsiteltävät aiheet on värikoodein tehty helposti löydettäviksi. Kirjan alussa on johdanto kohteeseen ja sen historiaan, sitten esitellään nähtävyydet, ajanviete, kävelyt ja retket, ruokailu ja majoitus ja lopussa on käytännön ohjeita matkan suunnitteluun sekä kartat. Nähtävyyksien esittelyn yhteydessä on käytännönvinkkejä, joiden avulla yksityiskohtainen suunnittelu on mahdollista ennen matkaa. Näe ja koe –sarjasssa on sekä maa- että kaupunkioppaita.

Mondo

 

 

 

 

 

Mondo-oppaat ovat tekstipainotteisia, mukana on jokunen, ei kovin yksityiskohtainen kartta. Oppaiden kirjoittajat ovat kohteissa asuvia henkilöitä ja tarjoavat siten hieman toisenlaisen perspektiivin matkakohteeseen kuin perinteiset oppaat. Suurin osa sarjan kirjoista esittelee kaupunkeja mutta mukana on muutama maaopas.

Suomalainen matkaopas

 

 

 

 

 

Suomalainen matkaopas–sarjassa on sekä maa- että kaupunkioppaita. Kirjat tunnistaa valkoisista kansista. Sarjan kirjoittajat ovat suomalaisia ja kirjat on suunnattu nimenomaan suomalaisille matkailijoille. Tekijät tuntevat kohteensa todella hyvin, ja kirjoista löytyy tavanomaisten nähtävyyskuvausten lisäksi paljon käytännön matkainfoa ja pieniä mutta erittäin hyödyllisiä vinkkejä – kuten esim. Rooma-oppaassa vihje siitä miten hankkia lippu niin että voi pujahtaa Colosseumiin lippuluukkujonojen ohitse. Useimmat kuvat ovat mustavalkoisia, kirjat ovat tekstipainotteisia ja sisältävät myös pieniä tarinoita matkakohteesta ja sen historiasta.

Popout cityguide

 

 

 

Popout cityguide on todella pienikokoinen, vain 63 sivuinen. Sarjassa on ainoastaan kaupunkioppaita. Suppeudesta huolimatta tärkeimmät nähtävyydet mahtuvat mukaan. Oppaat keskittyvät ostoksiin, viihteeseen, ravintoloihin ja käytännön neuvoihin. Oppaissa on kaksi ulos taittuvaa karttaa, mihin sarjan nimikin viittaa. Kartat toimivat todella hyvin. Opas ja kartat tukevat toisiaan: se mikä tekstissä kuvataan on merkitty symbolein kartalle.

Karttaopas

 

 

 

 

 

Sarja Karttaopas kuvailee kohteen alueittain ulostaittuvien karttojen avulla. Opas esittelee tärkeimmät nähtävyydet, samoin ravintolat, ostospaikat, baarit ja kahvilat. Lopussa on aakkosellinen hakemisto esim. kaduista ja nähtävyyksistä. Kevyt kirja on näppärä ottaa mukaan matkalle. Ulostaittuvat kartat ovat käteviä kun kadunkulmassa eksyneenä yrittää suunnistaa kohteeseensa.

Sankarimatkailija

 

 

 

 

 

Hiukan vanha sarja Sankarimatkailija keskittyy nähtävyyksien lisäksi matkakohteen kulttuuriin, historiaan ja tapoihin. Kuvat ovat pääosin mustavalkoisia.

Audience:

Tags:

Written by: PKH Friday, July 4, 2014