Ellen Llewellyn

Ellen Llewellyn, kelttiläistä syntyperää ja kuparinpunaiset hiukset. Tulee pikkutyttönä Tukholmasta sisarensa Fridan perheeseen Suomeen, Tampereelle.

Seuraa kolmisensataa sivua varakkaan suomenruotsalaisperheen sukuhistoriaa, hyvin naisellisin silmin: vaatteita, käsitöitä, kukkia, puutarhaa, kosijoita. Raskaitakin asioita eteen tulee,  Tampere vuonna 1918, vanhan suvun rahat hupenevat, omaisuus on pakon edessä myytävä.
Kirjan henkilöt ovat sekoitus kansainvälisyyttä ja kotiseutua, Tamperetta ja ruoveteläistä meijeriä. Suvun juuret ovat kaukana, nimet vieraskielisiä. Laulajatar Elvira opiskelee Euroopassa ja matkustelee laajasti Amerikkaa myöten.

Alussa vain palvelijat ovat suomalaisia: Selma, Tyyne, Lahtinen. Ajan myötä suomalaisuus alkaa yhä enemmän saada sijaa. 60-luvun tyttö Bea käy tansseissa VPK:lla missä Eino Grön laulaa suomalaista tangoa.
Kirja on kaunis, nostalginen tarina menneestä, ajan kulusta ja historiallisen muutoksen vääjäämättömyydestä. Henkilöt, etenkin naiset,  on kuvattu lämmöllä ja ymmärtäväisesti, paikoin suorastaan runollisesti. Mutta melkein tv-sarjamainen jännitys ja mielenkiinto säilyy kautta koko kirjan: Miten pikkutytöille kävikään kun he aikuisiksi kasvoivat, millainen oli heidän kohtalonsa modernistuvassa  maailmassa ? 

Audience:

Tags:

Review by: Kirjasto Thursday, November 28, 2013