En sorts kärlek

Sten och Carmen är ett lyckligt, perfekt storstadspar med en vacker liten dotter och framgångsrika jobb.

En liten smolk i glädjebägaren är att Sten är vanemässigt otrogen men Carmen har en gång för alla beslutat sig för att se det som en dålig vana och inte som ett tecken på att han inte skulle älska henne och dottern Luna, vilket stämmer: Sten älskar sin familj gränslöst. Så gränslöst att när Carmen diagnostiseras med bröstcancer och paret dras in i en rumba av sjukhusvistelser, kemoterapi, strålning, kräkningar och hårlossning så förblir han vid Carmens sida som den mest stöttande av makar.

Han är där för varje behandling, han håller om henne när hon mår dåligt och gläds med henne åt varenda liten triumf över cancern. Nattetid är han dock en annan människa: då festar han på de trendigaste nattklubbarna i Amsterdam och ligger med såväl okända kvinnor som tjejerna på kontoret.

När det står klart att Carmen inte kommer att kunna övervinna cancern, ber hon honom att sluta och ägna sig enbart åt henne den tid hon har kvar. Sten lovar, men lyckas inte hålla sitt löfte. Han inleder en allvarlig kärleksrelation med Rose och tillbringar sin tid med att pendla mellan hustrun och älskarinnan.

En sorts kärlek är inte bara en fruktansvärt sorglig bok, den är också skriven med en viss humor och tvingar läsaren att fundera kring kärlek, trohet och hur en god make skall vara.

Kluun skrev sin utelämnande och ärliga roman efter att hans egen fru dött i cancer. 2008 utkom fortsättningen, Änklingen, och 2009 hade filmatiseringen Kommt een vrouw bij de dokter (”en kvinna gick till läkaren”) premiär i Holland.