eTidskrifter

Som bibliotekskund har du möjlighet att läsa ett brett utbud av tidningar och tidskrifter i digital form. Biblioteket kan erbjuda två e-tidskriftstjänster. Det finns datorer med stora skärmar för läsning av e-tidningar i alla bibliotek förutom Merikart bibliotek.

ePress

I ePress-tjänsten kan bibliotekets kunder läsa 220 inhemska tidningar, både egna lokaltidningar och landsomfattande tidningar. Alla de största dagstidningarna finns med i tjänsten.

Tidningarna publiceras samtidigt som den tryckta tidningen. Du har också tillgång till tidningens arkiv för de senaste 12 månaderna. Man kan söka i tidningarnas innehåll och det går att skriva ut materialet i tidningarna.

Du kan använda tjänsten på bibliotekets kunddatorer och din egen mobilutrustning i bibliotekets trådlösa nätverk. Antalet samtida användare är begränsat och tjänsten kan inte användas utanför biblioteket. Av landskapets tidningar finner man bl.a. Vasabladet, Österbottens tidning och Pohjalainen.

Pressreader

Denna tidnings- och tidskriftstjänst erbjuder dig läsning från över 100 länder på många olika språk. Du kan använda tjänsten på bibliotekets kunddatorer, din egna mobilutrustning i bibliotekets trådlösa nätverk samt på distans utanför biblioteket. Om du använder tjänsten utanför biblioteket skall du logga in i webbiblioteket. Antalet samtida användare är begränsat.

Nationalbibliotekets digitala samlingar:

tidningar, tidskrifter, småtryck och övriga digitala samlingar.

Nationalbiblioteket har digitaliserat tidningar som utkommit i Finland 1771-1929. De är tillgängliga för allmänheten. Några nyare tidningar är också digitaliserade och står till förfogande på finska friexemplarsbiblioteken.