Expeditionen : min kärlekshistoria

är spännande som en deckare

Den 11 juli 1897 gav sig Salomon August Andrée, Knut Fraenkel och Nils Strindberg av på en expedition som de aldrig skulle återvända ifrån. Avsikten var att resa från Svalbard till antingen Ryssland eller Kanada i en vätgasballong. Efter två dagar i luften strandade luftballongen på packisen. Männe försökte ta sig tillbaka till fots över isen, med slädar som till att börja med vägde 200 kg. Efter flera månader insåg de att de inte skulle hinna tillbaka innan den arktiska vintern och slog läger på Vitön, där de dog. 30 år senare hittades kropparna.
 
Männen dog trots att de fortfarande hade tillgång till mat, vapen och mediciner. Denna medicinska deckargåta har fascinerat Bea Uusma, läkare och författare, så till den grad att hon ägnat en stor del av sitt liv åt att undersöka orsaken till deras död. Hon går minutiöst igenom dagböcker, träffar rättsläkare, osteologer och kriminaltekniker, ordnar egna polarexpeditioner. Hon lyckas också till slut själv besöka Vitön.
 
Mer ska väl inte avslöjas här, men den allra sista scenen som Bea Uusma utmålar ger åtminstone mig kalla kårar längs ryggraden