Färden genom mangroven

Maryse Condé, född på ön Guadeloupe i franska Västindien, hör till den karibiska litteraturens främsta författare. Hon har skrivit ett tjugotal romaner varav endast en del, än så länge, finns översatta till svenska. En av dessa är Färden genom mangroven.

Utbölingen Francis Sancher hittas död i leran, djupt inne i mangroveskogen utanför byn Rivière au Sel på den karibiska ön Guadeloupe. Även om Sancher är illa omtyckt samlas alla bybor till hans likvaka.

Genom ett ständigt växlande berättarperspektiv får vi i tur och ordning ta del av de olika bybornas levnadsöden. Det intressanta berättargreppet ger en nyanserad bild av samhället och varje persons berättelse bidrar samtidigt med en pusselbit till gåtan kring vem den döde Francis Sancher egentligen var.

Romanen beskriver en färgstark karibisk blandkultur och Condé skildrar naturen på ett alldeles unikt och gåtfullt sätt. Stämningen är tryckande och vemodig då allting äger rum under en och samma natt med den stora fullmånen hängande ovanför och frågorna kring den döde Francis Sancher hängande i luften.

Färden genom mangroven är en studie i främlingsfientlighet samtidigt som den ger en inblick i en kultur vi inte påträffar alltför ofta i litteraturen.

Tags:

Review by: Biblioteket Friday, October 26, 2012