Käspaikka

Käspaikka on perinteinen ortodoksisen karjalaisväestön juhlatekstiili. Se on pituudeltaan 2 – 3 metriä, noin 30 – 40 cm leveä, valmistettu kotikutoisesta pellavapalttinasta ja koristeltu kudontatekniikalla, pistokirjonnalla tai nyytinkipitseillä.

Kotioloissa liina ripustettiin karjalaisen tuvan ovensuuhun käsien pesuun tarkoitetun astian yläpuolelle tai levitettiin juhla-aterian aikana vierekkäin istuvien ruokailijoiden polville ruokaliinaksi, johon voitiin rasvaisia piiraita syödessä pyyhkiä suu ja sormet.

Käspaikkoja piti olla runsaasti karjalaismorsiamen kapioissa, sellaisen  morsian lahjoitti jo kosittaessa puhemiehelle ja sulhaselle ja myöhemmin sulhasen sukulaisille. Ortodoksisessa kirkossa liina kaunisti seremonioita esim. ikonin ympärillä tai pöytäliinana tai sitä käytettiin toimituksissa arvokkaana pyyhkeenä.

Liinojen koristeaiheet ovat ikivanhoja: elämänpuu, muut kasviaiheet, lintu, Neitsyt Mariaksi tulkittava naishahmo, ratsastajat, geometriset kuvioit. Karjalaiset käspaikat ovat useimmiten punaisella kirjottuja.

Näistä kauniista juhlapyykeistä on julkaistu useampikin kuvitettu kirja. Monet sisältävät mallipiirroksen. Taitavat kirjojat voinevat valokuvankin perusteella innostua toteuttamaan näitä rikkaita ja näyttäviä kuvioita omiin kirjontatöihinsä.

 1. Käspaikka

  Alanimeke: muistiliina
  Kieli:
  Suomi
  Julkaisuvuosi: 2010
  Luokitus: Koruompelu. Kirjonta
  Aineistolaji: Kirja
 2. KÄSPAIKAT

  Alanimeke: PYHÄISET PYYHKIET
  Kieli:
  Suomi
  Julkaisuvuosi: 1995
  Luokitus: Tekstiilit. Kansanpuvut. Korut
  Aineistolaji: Kirja
 3. Kukkilintu-liinatie

  Alanimeke: kuvia suojärveläisistä käspaikoista
  Kieli:
  Suomi
  Julkaisuvuosi: 1979
  Luokitus: Ompelu
  Aineistolaji: Kirja
 4. Taito

  Alanimeke: suomalaisen käsityön lehti
  Kieli:
  Suomi
  Julkaisuvuosi: 2011
  Luokitus: KÄSITYÖ. KOTITEOLLISUUS
  Aineistolaji: Lehti

Kohderyhmät:

Tägit:

Kirjoittanut: Leena 27. elokuuta 2013