Laitteet

Kirjastossa voit käyttää tietokoneita, tulostaa, skannata ja kopioida. Voit myös kuunnella musiikkia, soittaa digipianoa tai sähkökitaraa ja digitoida VHS-kasettisi DVD:ksi.

Asiakastietokoneet

Asiakastietokoneita on käytettävissä pääkirjastossa ja kaikissa lähikirjastoissa lukuun ottamatta Merikaarron kirjastoa.

Kirjaston asiakastietokoneet käyttävät Googlen ChromeOS-käyttöjärjestelmää joka tarjoaa yksinkertaisen ja helpon tavan käyttää tietokonetta ja verkkopalveluja. Chrome-laitteet perustuvat siihen, että kaikki palvelut ja sovellukset ovat verkossa saatavilla.

Asiakastietokoneella voit käyttää Chrome-internetselainta, luoda tai muokata asiakirjoja, käyttää pilvipalveluja ja USB-muistitikkua, tulostaa, katsella tai kuunnella.

Asiakastietokoneiden käyttöohjeet

Lainattavat kannettavat tietokoneet

Kannettavia tietokoneita on lainattavissa pääkirjastossa sekä Variskan ja Suvilahden lähikirjastoissa.

Kannettavat tietokoneet lainataan asiakaspalvelupisteestä kirjastokortilla. Laitetta voi käyttää vain kirjaston tiloissa. Laitteen laina-aika on max 4 tuntia kerrallaan. Kannettava tietokone käynnistyy, kun avaat kannen tai painat virtapainiketta. Kun lopetat käytön, kirjaudu ulos ja sulje kansi ja palauta laite asiakaspalvelupisteeseen.

Jos laitetta ei palauteta, siitä lähetetään muistutus ja lasku samalla tavalla kuin muustakin palauttamattomasta aineistosta. Laitteen korvaushinta on 322,40 €.

E-lehtien lukukoneet

Isompinäyttöisiä, e-lehtien lukemiseen tarkoitettuja tietokoneita on pääkirjaston Uutisalueella, sekä lähikirjastoissa.

Langaton verkko

Kaikissa muissa kirjastoissa paitsi Merikaarron kirjastossa on asiakkaiden käytössä ilmainen langaton verkko.

Kirjautuminen langattomaan verkkoon: Kirjaudu langattomaan verkkoon vaasa-guest, varmista, että laitteessasi on automaattiset verkkoasetukset päällä. Avaa selain, jolloin selain ohjaa kirjautumissivulle. Pyydä käyttäjätunnus ja salasana kirjaston henkilökunnalta, tunnukset vaihtuvat päivittäin.

Tulostus

Useimmissa toimipisteissä asiakastietokoneilla on käytössä tulostuspalvelu, kysy lisätietoja kirjaston henkilökunnalta.  Tulostusmahdollisuutta ei ole Huudissa. Sundomin ja Vähänkyrön kirjastoissa voi tulostaa silloin kun henkilökunta on paikalla. Tulostusmaksu kirjaston hinnaston mukaan.

Skannaus

Skannaaminen onnistuu pääkirjaston ala-aulassa sekä Palosaaren ja Suvilahden kirjastoissa. Sundomin ja Vähänkyrön omatoimikirjastoissa voi skannata silloin kun henkilökunta on paikalla.   Skannausmaksu kirjaston hinnaston mukaan.

Kopiointi

Useimmissa kirjaston toimipisteissä on mustavalko-kopiokone asiakkaiden käytössä. Kopiointimaksu kirjaston hinnaston mukaan.

Pääkirjaston ala-aulassa on käytettävissä itsepalvelukopiokone. Itsepalvelukopiokone toimii lähiluettavalla kortilla tai tunnistetarralla.

Mikäli sinulla on Waltti-matkakortti, voit käyttää sitä tai voit ostaa pääkirjaston info-tiskiltä tunnistetarran kirjastokorttiisi. Pääkirjaston info-tiskillä kopiokortille ladataan haluamasi summa. Tarkista kopioiden ja tarran hinta kirjaston hinnastosta.

Aseta kopiokorttisi itsepalvelukopiokoneen kortinlukijaan, jonka jälkeen se on käytettävissä. Valitse mitä haluat kopioida ja paina aloituspainiketta. Kopiokortille ladattu saldo vähenee käytön mukaan. Muista lopettaa käyttö valitsemalla Lukitse.

Mikrofilmien ja -korttien lukulaite

Mikrofilmilaite

Pääkirjaston Uutisalue ja lehdet -osastolla on mikrofilmattuja sanomalehtiä, joita voi lukea ja tulostaa mikrofilmihuoneessa. 

Mikrofilminlukulaite on hyvä varata etukäteen. Varauksen voi tehdä soittamalla Uutisalueelle (06-3253588) tai käymällä asiakaspalvelussa. Lukulaitetta voi käyttää ilman varaustakin, jos se on vapaana. Mikrofilminlukulaitetta voi käyttää silloin, kun Uutisalueella on henkilökuntaa paikalla eli arkisin klo 9-16 ja sunnuntaina klo 12-15. 

Digipiano

Pääkirjaston Musiikki ja taide -osastolla voi soittaa digitaalista pianoa, kuulokkeet lainataan osaston palvelupisteestä.

Sähkökitara

Musiikki ja taide –osastolla on sähkökitara ja vahvistin asiakkaiden käytössä. Kitaraa voi soittaa kirjaston tiloissa kuulokkeiden kautta lainaamalla kitaran ja kuulokkeet kirjastokortilla. Vaasan kaupunginkirjasto sai sähkökitaran ja vahvistimen lahjoituksena Pihlajamaan Musiikki –liikkeeltä.

Varaukset: Musiikki ja taide -osasto, puh. 06 325 3565.

Musiikin kuuntelu

Pääkirjaston Musiikki ja taide -osastolla voi kuunnella CD- ja LP-levyjä, kuulokkeet lainataan osaston palvelupisteestä. Pääkirjaston lastenosastolla voi kunnella CD-levyjä, kuulokkeet lainataan osaston palvelupisteestä.

3D-tulostin

3D-tulostinta voi käyttää jokainen asiakas joka on käynyt laitteen käyttäjäkoulutuksen. Käyttäjäkoulutuksia pyritään järjestämään kuukausittain. Koulutuksista tiedotetaan kirjaston verkkosivuilla ja Facebookissa.

Palvelusta peritään materiaalin ja huollon kattava maksu, 0,40 € per tunti. 3D-tulostinta käytetään ainoastaan kirjaston omaa tulostuslankaa. Tulostimen yhteydessä on tietokone, millä voit valmistella tuomasi STL-tiedoston tulostamista varten. 

Tulostimen voi varata ja käyttää pääkirjaston aukioloaikoina.

Mobiililaitteiden latauspiste

Pääkirjaston ala-aulassa on Vaasan Sähkön latauspiste erilaisille mobiililaitteille.  Avaimen voit noutaa Info-tiskiltä.

Liikuntavälineet 

Pääkirjastosta voi lainata kotiin seuraavia liikuntavälineitä: askelmittari, frisbee, jumppakuminauha, kahvakuula, kävelysauvat, lentopallo, petankki, sulkapallosetti, tasapainotyyny ja Temppukassi. Temppukassin sisällä on erimittaisia hyppynaruja, ohjevihko hyppynaruleikkeihin, QR-koodit esim. QR-koodisuunnistusta varten, kuvakortit helpoista pariakrobatialiikkeistä, perheliikunnan ohjevihko sekä voimistelupassi kouluille.

Liikuntavälineitä voi myös etsiä verkkokirjastosta sanalla ”liikuntavälineet”.

Myös Vähänkyrön omatoimikirjastosta voi lainata liikuntavälineitä silloin kun henkilökuntaa on paikalla. Temppukassin voi lainata myös seuraavista lähikirjastoista: Palosaari, Huudi, Suvilahti, Sundom ja Variska. 

Polkupyörät

Pääkirjastolla on lainattavissa kolme kätevään kaupunkiliikkumiseen sopivaa 3-vaihteista polkupyörää kypärineen. Polkupyörät lainataan kirjastokortilla ja niitä voi lainata 2.5.-30.9. välisenä aikana. Pyörät saa lainaan aina yhdeksi päiväksi kerrallaan pääkirjaston infosta, jonne ne myös palautetaan.