Makerspace

Vaasan kaupunginkirjaston Makerspace tarjoaa tilan ja erilaisia työkalua sellaiselle, mitä voit tehdä ja valmistaa itse. Makerspace on on pääkirjaston ensimmäisessä kerroksessa. Tila on kirjaston asiakkaiden käytettävissä kirjaston aukioloaikoina. Makerspacessä on 3D-tulostin, vinyylileikkuri, ompelukone ja saumuri. Muitakin tekemisen mahdollisuuksia on tulossa lisää, m.m. huone äänen ja kuvan työstämistä varten.

Laitteet varataan erikseen. Makerspacessa voi siis olla useita käyttäjiä samanaikaisesti. Joidenkin laitteiden käyttö on maksullista. Kun varauksesi on alkamassa, pyydä pääsyä tilaan pääkirjaston Infosta.

3D-tulostin

Kirjaston 3D-tulostimella voit tulostaa kolmiulotteisia esineitä. Voit luoda 3D-mallin tietokoneella tai ladata valmiina internetistä. Netissä on myös ilmaisia 3D-mallinnusohjelmia. Aloittelijoille suositellaan esimerkiksi Tinkercad-ohjelmaa.

Kirjaston 3D-tulostin on malliltaan Ultimaker 2+. Tulostimessa käytetään ainoastaan kirjaston omaa filamenttia eli tulostuslankaa. Filamenttivalikoima on tällä hektellä rajoitettu erivärisiin biohajoaviin PLA-muoveihin. Makerspacessa on myös valkoista Polymax PLA –lankaa, millä tulostetaan kovempaa käyttöä ja kulutusta kestäviä esineitä.

Kirjasto järjestää käyttäjäkoulutuksia asiakkaille, 1-2 kertaa kuukaudessa. Ainoastaan käyttäjäkoulutukseen osallistunut asiakas saa varata ja käyttää tulostinta. Tästä johtuen varauslinkkiä ei julkaista kirjaston verkkosivulla. Ilmoita meille kiinnostuksesi osallistua käyttäjäkoulutukseen tämän lomakkeen avulla. 

3D-tulostimen käyttö maksaa 0,50€ / alkava tunti. Maksa tulostuksen päätyttyä kirjaston infotiskillä.

Vinyylileikkuri

Vinyylileikkurilla voit luoda yksivärisiä vinyylitarroja tai yhdistää useita värejä tehdäksesi moniväriteippauksia. Vinyylileikkuri on mallia Roland Stika SV-12 ja materiaalin maksimileveys on 305 mm. Makerspacessa on tällä hetkellä mustaa ja valkoista vinyyliä sekä värikartta, minkä avulla voit ehdottaa uusien värien hankkimista.

Vinyylin hinta on 0,40 euro/alkava 10 cm. Käytön jälkeen voit maksaa materiaalisi kirjaston Infotiskillä. Vinyylileikkuri leikkaa vektorigrafiikkana luotuja muotoja. Vektorigrafiikkaa voit luoda esim. ilmaisohjelma Inkscapella. Löydät ohjelman myös Makerspacen tietokoneelta.

Vinyyleikkurin max. varausaika on 4 tuntia. Varauslomake on tulossa, väliaikana voit tehdä varauksen pääkirjaston Infosta, puh. 06-3253533.

Ompelukone

Ompelukoneen käyttö on maksutonta. Ompelukone on merkiltään Pfaff Smarter. Tuo mukanasi kaikki materiaalit, mitä tulet tarvitsemaan ompelutyössäsi: kangas, lanka, pientyökalut kuten esim. sakset ja nuppineulat. Jos ompelukoneen neula katkeaa, löydät Makerspacesta vaihtoneuloja. Asiakas vaihtaa itse neulat ja suorittaa muut toimenpiteet (kuten ylälangan pujotuksen ja alalangan puolauksen) käytön yhteydessä. Lue tarvittaessa ompelukoneen käyttöohjeet, että osaat käyttää sitä omatoimisesti.

Ompelukoneen varausaika on max. 4 tuntia. Varauslomake on tulossa, väliaikana voit tehdä varauksen pääkirjaston Infosta, puh. 06-3253533.

Saumuri

Saumurin käyttö on maksutonta. Saumuri on merkkiä Juki MO-654DE. Tuo mukanasi kaikki materiaalit, mitä tulet tarvitsemaan ompelutyössäsi: kangas, lanka, pientyökalut kuten esim. sakset ja nuppineulat. Jos saumurin neula katkeaa, löydät Makerspacesta vaihtoneuloja. Asiakas vaihtaa itse neulat ja suorittaa muut toimenpiteet käytön yhteydessä. Lue tarvittaessa saumurin käyttöohjeet, että osaat käyttää sitä omatoimisesti.

Saumurin varausaika on max. 4 tuntia. Varauslomake on tulossa, väliaikana voit tehdä varauksen pääkirjaston Infosta, puh. 06-3253533.

Käyttösäännöt

Kun käytät Makerspace-tilaa, sitoudut noudattamaan käyttösääntöjä.

  • Makerspace on itsenäistä tekemistä varten. Oletamme, että tiedät miten Makerspacen laitteet toimivat. Älä varaa laitetta, jota et voi käyttää. Tilasta löytyy käyttöoppaita, käytä niitä tarvittaessa.
  • Kerro välittömästi henkilökunnalle, jos huomaat, että joku laite on viallinen tai ei vaikuta toimivan normaalisti.
  • Makerspace on avoinna ainoastaan kirjaston aukioloaikana. Kaikki laitteet sammutetaan sulkemisaikaan.
  • Kaikki käyttö on asiakkaan vastuulla. Vaasan kaupunginkirjasto ei ole vastuussa laittelle tai käyttäjälle aiheutuneesta vahingosta. Asiakas on vastuullinen ja korvausvelvollinen, jos laitteeseen aiheutuu vahinkoa väärinkäytön seurauksena.
  • 3D-tulostimessa ja vinyylileikkurissa käytetään ainoastaan Makerspacessä olevaa materiaalia.
  • Aseiden tai muiden henkilöiden vahingoittamiseen tarkoitettujen esineiden valmistus on kiellettyä.
  • Siivoa jälkesi. Pidä mielessä, että joku käyttää Makerspacea sinunkin jälkeesi.
  • Henkilökunta ei valvo 3D-tulostinta tai vinyylileikkuria asiakkaan poissaolon aikana.

 

 

 

Lisätiedot