Feasta Clubi: Dr. Helander & Mika Railo

Tapahtuma

Tulevat tapahtumat

1. 26.9.2019 18:00 - 19:00.
    26 syyskuu torstai
    Paikka: Pääkirjasto Draama-sali
    Päivämäärä: 18:00 – 19:00
Näytä kaikki

Bluesia Kyrönjoen Deltalta

Ennen laskeutumistaan virtaamaan kohti merta alavien peltoaukeiden läpi Kyrönjoki syntyy Kurikan etelälaidalla kahdesta joesta, eteläisestä Kauhajoesta ja idempää tulevasta Jalasjoesta, joka kulkee viimeiset kilometrinsä komeassa kanjonimaisessa koskiuomassa (joka valitettavasti on vesistöjärjestelyjen myötä kuivunut). Näiden jokien väliin jää kolmiomainen alue, joka muistuttaa Mississippin deltaa (Mississippi- ja Yazoo-jokien väliin jäävä alue Memphisistä etelään).

Tämä taustatietona Dr. Helanderin ja Mika Railon muodostaman bluesduon ohjelmiston nimitykselle ”Bluesia Kyrönjoen Deltalta”. Blues syntyi aikoinaan Mississippin Deltalla ja kulkeutui sieltä suuriin kaupunkeihin, sähköistyi ja sai uusia muotoja. Kyrönjoen Deltalla Kurikassa puolestaan nuori Helander vietti kesiään kalastellen ja ravustaen, ja 60-luvun lopulla häntä pääsi puraisemaan bluespaarma oikein raskaalla kädellä aiheuttaen infektion, joka on jatkunut tähän päivään asti ajaen miehen sittemmin aktiiviselle bluesuralle, joka on matkan varrella tuottanut lukuisan määrän levytyksiä.

Ensilevytys Big Cold Beer (Bluelight Records) vuodelta 1994 koostui vielä lähinnä lainakappaleista, myöhemmät viisi albumia pääosin alkuperäismateriaalista. Uusin bändilevy (Dr. Helander & Third Ward) Meat Grinding Business julkaistiin Bluelight Recordsilla viime vuonna ja mm. nimettiin kriitikoiden vuosiäänestyksessä vuoden parhaaksi kotimaiseksi blueslevyksi. Edellisen, kokonaan akustisen Country Boy -levyn (Bluelight) yhteydessä käynnistyi Helanderin yhteistyö kontrabasisti Mika Railon kanssa, jonka basso oli keskeisessä osassa levyn akustisessa ilmaisussa.

Mika Railo on rockabillytaustainen maailmanluokan soittaja ja toimii Bluelight-yhtiön tuotantotehtävissä kovan sarjan kansainvälisten 50-luvun rock’n rollia esittävien artistien levytyksissä, ja muusikkona lukuisissa yhtyeissä. Railon juuret ovat New Orleansin alueen Mississippi River Deltaa muistuttavalla Kymijoen deltalla, joten duon kaikki jalat ovat tukevasti juurimusiikillisen perinteen mudassa.

Duon ohjelmisto koostuu sekä bluesin klassikkomateriaalista, jossa vilahtelevat maalais- ja Chicago-bluesin nimet kuten Lightnin’ Hopkins, Charley Patton, Muddy Waters, Howlin’ Wolf, että omista kappaleista, jotka toki operoivat samoilla linjoilla. Rockabillytaustaisen basistin ja blueskitaristin yhdistelmä tuottaa herkullisen ja viihdyttävän keitoksen, jossa mm. voidaan kuulla esimerkki siitä, miten vanha maalaisblues luontevasti kääntyy rock & rolliksi!

Dr. Helander (laulu, kitarat)

Mika Railo (kontrabasso)

Tapahtuma osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä

1. 26.9.2019 18:00 - 19:00.
    26 syyskuu torstai
    Paikka: Pääkirjasto Draama-sali