Vaasa Wildlife Festival hiihtolomatapahtuma

Tapahtuma

Tulevat tapahtumat

1. 25.2.2020 11:00 - 15:00.
    25 helmikuu tiistai
    Paikka: Pääkirjasto Draama-sali
    Päivämäärä: 11:00 – 15:00
Näytä kaikki

Luontoelokuvia ja keskustelua kirjaston Draama-salissa!

Ohjelmaa lapsiperheille
klo 11.00–11.30

❄ "Sval & Bard -animaatiosarja" 15 min, kairos Studio, Italia/Norja 2016 (VWF-festivaalivoittaja vuonna 2016, animaatio)

10 tapaa selvitä arktisilla alueilla!

🐻 "Daroji" 15 min, Sugandhi Gadadhar, India 2016
(VWF-festivaalivoittaja vuonna 2018, lyhytelokuva)
Kieli: englanti, Tekstitys: suomi, ruotsi

Lapsille suunnattu lyhytelokuva, joka tutustuttaa luontoon huulikarhunaaras Bindun seurassa. Siinä karhu kertoo tarinan erilaisista perheistä, myös omastaan. Elokuvan viesti on, että ihminen ja eläin voivat elää rinnakkain – harmoniassa.

Ilmastonmuutos (Osa 1)
klo 11.30-12.45

Ilmastonmuutos vs. napaseudun elinympäristö.

Napaseudun maisemat ovat koti rikkaalle ja monimuotoiselle villieläimistölle sekä maalla että merellä. Napaseudun eläimet ovat kehittyneet selviytymään elämästä kylmässä. Ilmastonmuutos uhkaa näitä luontotyyppejä. WWF:n mukaan arktinen alue on lämmennyt lähes kymmenen Fahrenheit-astetta vuodesta 1900 lähtien ja lämpenee edelleen kaksi tai kolme kertaa nopeammin kuin muun maailman keskiarvo. Kesäinen jääpeite kutistuu, ikirouta sulaa ja rannikot altistuvat eroosiolle. Eläimet, kuten jääkarhut ja mursut, ovat menettämässä elinympäristöään. Merijää katoaa myös Antarktikselta, missä sen menetys uhkaa hävittää siellä elävät pingviinilajit.

NÄYTETTÄVÄT ELOKUVAT:

🐧 "Pingviinien kevät" 20 min, Mario Nardin, Italia 2017
(VWF-finalisti vuonna 2018) Kieli: italia, Tekstitys: suomi, ruotsi

Elokuva esittelee pingviinien elämää Etelänavalla, mm. miten pingviinit siirtyvät jäiseltä mereltä mantereelle pesimään.

🐾 "Kuningatar ilman maata" 53 min, Artic Light AS, Asgeir Helgestad, Norja, 2017 (VWF-festivaalivoittaja vuonna 2018 / Nordic)
Kieli: englanti, Tekstitys: suomi

Kaunis elokuva jääkarhuemosta ja sen poikasista sekä niiden elämästä arktisilla Huippuvuorilla. Seuraamme Frost-nimistä jääkarhua viiden vuoden ajan ja opimme, miten siihen on vaikuttanut lämpötilojen nousun seuraukset, kuten jään katoaminen sen vuonoilta. Frost ei ole ainoa, johon ilmastonmuutos vaikuttaa, vaan koko ekosysteemi on muuttumassa.

🗣 Avoin keskustelu
klo 12.45–13.30

- Kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa Vaasan seutuun ja Merenkurkun saaristoon? Sisältää informatiivisia videoleikkeitä Roosa Mikolan (Metsähallitus) esityksistä VWF 2018 ja VCCCNF 2019 aikana.

- Miten Vaasa on valmistautunut ilmastonmuutokseen?

Ilmastonmuutos (Osa 2)
klo 13.30–14.15

Sademetsät ja ilmastonmuutos Australiassa

Sademetsät eivät yleensä pala. Ne ovat yksinkertaisesti liian märkiä, kuten nimestä sademetsä käy ilmi. Kuitenkin äskettäiset tuhoisat pensaspalot New South Walesissa ja Queenslandissa Australiassa olivat niin vakavia, että ne vaikuttivat alueisiin, jotka eivät yleensä koskaan ole vaarassa. Queenslandin kosteat trooppiset alueet ovat Unescon maailmanperintökohde, joka koostuu noin 8 940 km² australialaisista märistä trooppisista metsistä. Ne kasvavat Queenslandin koillisosassa Ison Vedenjakajavuoriston alueella.

NÄYTETTÄVÄT ELOKUVAT:

🌴 "The Wild Wet" 25 min, Moritz Katz, Josua Mayo, Australia 2015
(VWF-festivaalivoittaja vuonna 2016 / Tuomariston paras)
Kieli: englanti

Kaukana Koillis-Australiassa sijaitsee tasanko, joka poikkeaa kaikista maan kuivista alueista. Sen rehevät, vihreät ja kosteat sademetsät ovat kuin muinaisesta maailmasta. Alueen ikä on kolminkertainen verrattuna Amazoniin, ja se on ollut olemassa jo dinosaurusten ajoilta asti. Tästä osasta Australiaa löytyy maan monimuotoisin luonto, jossa eri eläimet ja kasvit joutuvat selviytymään evoluution muovaamalla omalla ainutlaatuisella tavallaan.

🌾 "Grassroots" 20 min, Frank Oly, Australia 2018
(VWF-festivaalivoittaja vuonna 2018 / Ilmastonmuutos)
Kieli: englanti, Tekstitys: suomi, ruotsi

Maaperän asiantuntija Guy Webb on käyttänyt vuosia etsiäkseen tapoja parantaa Australian heikentynyttä maaperää. Kun hän törmää mikrobiologisessa tutkimuksessa tiedon palaseen, joka osoittautuu maaperätutkimuksen läpimurroksi, hän ”vahingossa” alkaa vastata siitä, ettei tällainen tieto katoa. Ympärillään olevien maanviljelijöiden avulla Webb asettaa itselleen haasteen hankkia tieteellistä näyttöä ja muuttaa se käytännön teknologiaksi, jota voitaisiin käyttää kaikkialla maailmassa. Elokuva seuraa Webbia ja hänen ystäviään, epätodennäköisiä sankareita heidän pyrkimyksessään tuoda todellinen ratkaisu ilmastonmuutokseen.

🗣 Avoin keskustelu
klo 14.15-15.00

Keskustelua sekä tietoja Vaasan Ilmastonmuutos-konferenssista (26.–28.9.2019) ja tulevasta vuoden 2020 Luontoelokuvafestivaali Vaasa Wildlifesta.

Vapaa pääsy, tervetuloa!

1. 25.2.2020 11:00 - 15:00.
    25 helmikuu tiistai
    Paikka: Pääkirjasto Draama-sali