Poikkeuskäytäntöjä kirjastoissa ajanjaksolla 31.8.-31.12.2020 (päivitetty 9.10.)

Valokuva pääkirjaston Info tiskistä.

-        Tilanteet muuttuvat jatkuvasti ja myös kirjastojen aukioloihin tai muihin käytäntöihin saattaa tulla muutoksia nopeasti. Seuraa kirjaston tiedotusta - tehdään yhdessä kirjastosta turvallinen paikka asioida!

Yleistä:

• Suositamme, että käytät kasvomaskia, kun asioit kirjastossa tai kirjatoautossa. Suositus koskee kaikkia yli 15-vuotiaita asiakkaita. Myös kirjaston henkilökunta käyttää kasvomaskeja.
  • Muista myös pitää riittävä turvaväli eli 1-2 metriä muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan.
  • Maskien laaja käyttösuositus täydentää muita turvallisuusohjeita, joihin kuuluu huolellinen käsihygienia, sairastaminen kotona ja koronatestiin hakeutuminen oireiden ilmaantuessa. Muista myös oikeaoppinen tapa yskiä tai aivastaa omaan hihaasi.
  • Asioithan kirjastossa ripeästi. Vältä jonojen syntymistä ja muista turvavälit.
  • Huolehdi käsihygieniasta joko pesemällä kädet vessassa tai ottamalla käsidesiä. Pumppupulloja on sijoitettu kirjastotiloihin asiakkaita varten.
  • Suosimme korttimaksua, joten hoidathan maksusi kortilla – ei käteisellä.
  • Kirjastoista on poistettu käytöstä lasten lelut, palapelit sekä lautapelit eli kaikki sellainen, joka vaatii paljon koskettelua

Lainaaminen ja palauttaminen:

• Lainoja saa toistaiseksi uusia yli 5 kertaa, jos niihin ei ole varauksia. Voit itse uusia lainasi verkkokirjastossa 5 kertaa, jonka jälkeen ota yhteys kirjastoon. Jos haluat uusia pikalainan, ota myös yhteys kirjastoon.
  • Varattua aineistoa ei voi uusia ja se pitää palauttaa.
  • Pääkirjaston palautusluukku on toistaiseksi auki myös kirjaston aukioloaikoina. Palautusluukkuun voi palauttaa aineistoa koska tahansa eikä pääkirjastossa ole välttämätöntä vierailla.

Laitteet ja tilat:

• Kirjastojen lukupaikat ovat kokonaan pois käytöstä 5.-31.10. välisellä ajanjaksolla.
  • Pääkirjaston lukuhuone Toivo on pois käytöstä 5.-31.10. välisellä ajanjaksolla.
  • Uutisalueen ja lehtilukusalien lukupaikkoja vähennetään.
  • Kirjasto ei ota vastaan mitään ryhmäkäyntejä toistaiseksi.
  • Kirjatoautossa voi asioida kerrallaan vain 2 asiakasta toistaiseksi.
  • Asiakastietokoneet on sijoiteltu niin, että turvavälit muihin asiakkaisiin säilyvät. Koneiden lähelle on sijoitettu käsidesipulloja. Desinfioithan kätesi ennen kuin aloitat työskentelyn.
  • Kaikkia laitteita käytetään omatoimisesti. Henkilökunta palvelee asiakkaita suojapleksien takaa. Henkilökohtaista lähipalvelua ei ole mahdollista saada.
  • Lainausautomaattien viereen on sijoitettu käsidesipulloja. Desinfioithan kätesi ennen laitteiden käyttämistä.
  • Pääkirjaston kopiokone/skanneri ei ole käytössä. Tietokoneilta voi kuitenkin tulostaa.
  • Pääkirjastossa ei voi soittaa digipianoa tai sähkökitaraa eikä lainata kuulokkeita.
  • Pääkirjaston lastenosaston pelihuone Pessi ei ole käytössä toistaiseksi.

Mitä palveluja on käytössä:

• Näyttelytoiminta alkaa 31.8.
  • Syksyllä järjestetään tapahtumia mutta tapahtumien osallistujamääriä rajoitetaan. Tapahtumissa saattaa olla ennakkoilmoittautuminen osallistujamäärän rajoittamisen takia. Keräämme myös tapahtumiin osallistuvilta henkilöiltä yhteystiedot mahdollisen tartuntajäljityksen takia. Säilytämme tietoja 14 vuorokautta ja niitä ei käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen. Ks. kirjaston tietosuojaselosteet.
  • Pääkirjaston kirjanvaihtohyllyyn voi jättää kirjoja ja siitä voi ottaa luettavaa.
  • Pääkirjaston kokoustila Esseetä ja monitoimitila Makerspacea voi varata ja käyttää. Esseessä voi olla kerrallaan max. 10 henkilöä.
  • Vennyssä voi järjestää max. 20 hengen tilaisuuksia. Ks. kirjaston tilat.
  • Pääkirjaston lastenosaston satuhuone Illusiassa voi viettää aikaa. Satuhuoneessa voi olla kerrallaan yksi perhe tai seurue.
  • Pääkirjaston mikrofilmien lukulaitetta voi varata ja käyttää arkisin klo 10.00-12.00 ja 13.00-15.00. Varaa aika soittamalla Uutisalueelle (06-3253588). Mikrofilminlukuhuoneessa voi olla kerrallaan yksi asiakas

Mitä muuta kirjastossa saa tehdä?

• Tervetuloa lainaamaan! Käytössäsi on laaja kokoelma kirjoja, elokuvia, lehtiä, musiikkia ja liikuntavälineitä.
  • Runsas e-aineisto on edelleen käytettävissäsi. Voit lainata äänikirjoja, e-kirjoja tai elokuvia kirjastokortillasi.

Tervetuloa kirjastoon!

Tägit: