In Gypsy Style

Viulisti Roby Lakatos yhdistää unkarilaista romanimusiikkia, jazzia ja klassisen musiikin säveliä.

Tällainen musiikkityyli on asiana ja kokemuksena minulle aivan uusi ja myönnettäköön, että kuvittelin romanimusiikin olevan jotakin aivan muuta kuin miten se minulle tässä musiikkiosaston levysuosituksessa näyttäytyykään.

Sain kuunneltavaksi Lakatoksen ensimmäisen albumin In Gypsy Style. Musiikki tuntuu osin kepeältä, osin kovinkin dramaattiselta. Osa kappaleista on tietyllä tapaa jopa (liiankin) humpahtavia makuuni, mutta surumieliset ja haikeat tunnelmat lisäävät musiikkiin tarttumapintaa.

Romanimusiikissa tyyli määrittyy usein sen mukaisesti miltä alueelta soittajat ovat kotoisin. Alueelliset erot näkyvät esimerkiksi siinä mitä soittimia suositaan ja minkälainen melodia ja rytmi kappaleisiin muodostetaan. Unkarilaisessa romanimusiikissa on yleensä tyypillisintä se, että kappaleet alkavat hitaasti ja rauhallisesti kunnes kiihtyvät täyteen muotoonsa eikä Lakatoksen musiikki ole tästä poikkeus. Viulunsoitto onkin kappaleiden loppupuolella aivan äärimmäisen vauhdikasta ja se pistää kuuntelijan ihmettelemään miten on mahdollista, että joku omaa niin huikean sorminäppäryydellisen taidon.

Tämän levyn lisäksi kirjaston valikoimasta löytyvät myös levyt ”Lakatos” ja ”Live from Budapest”.