Lahjoja norsujumalalle

Lahjoja norsujumalalle aloittaa Herra Patil ratkaisee –nimisen sarjan, jonka päähenkilö, herra Adhikara S. Patil, on Englannissa työuransa tehnyt ja vaurastunut intialainen insinööri. Eläkkeelle jäätyään hän palaa takaisin vanhaan maahan ja perustaa kotikaupunkiinsa polkupyöräkorjaamon. Korjaamotoiminnan ohessa hän ratkoo naapuruston rikoksia ja muitakin ongelmia.

Tällä Punen pikkukaupungin miespuolisella mma Ramotswella on korvaamattomana apunaan vaimonsa Mahajadeem ja 84-vuotias äitinsä panji Kanesha, jonka pitkän iän salaisuus piillee brandytujausten ja käsinkäärittyjen sätkien viisaassa päivittäiskäytössä.

Ensimmäisessä Patilin eteen tulevassa mysteerissä pääosaa esittävät räätälimestari, liikemies Ganeka Kandera, hänen nuori (Mahajadeemin mielestä aivan liian nuori) vaimonsa Eshani ja Ganekan edesmennyt vaimo, joka on yllättäen alkanut lähettää Eshanille kirjeitä. Niissä vaaditaan Ganekaa ja Eshania uhraamaan huomattavia summia norsujumala Ganeshalle.

Tämä merkillinen tapaus saa sekä herra Patilin että perheen vaimoväen hieromaan älynystyröitään oikein voimallisesti, ennen kuin he saavat selville, kuinka ihmeessä kuollut ihminen voi lähettää kirjeitä. Siinä sivussa korjaamonomistaja ratkaisee myös erään köyhän äidin ja hänen pikkupoikansa taloudelliset ongelmat ja selvittää, miksi Ganekan firmassa on niin isot sähkölaskut.

Jukka Behm on kirjailija ja toimittaja, joka on matkustellut paljon mm. Intiassa ja Sri Lankassa. Paikallistuntemus ja perehtyneisyys nyky-Intian elämään sekä sydämellinen ja elämäniloinen asenne ovat Lahjoja norsujumalalle –kirjan kantavia voimia. Juonenkehittelykin on oikein mallikasta ja pitää lukijan mielenkiinnon vireillä viimeiselle sivulle saakka.