Vapaus

Vuosisadan amerikkalaiseksi romaaniksikin kehuttu kirja lunastaa kaikki odotukset; tarina rakkaudesta, avioliitosta ja ystävyydestä.

Patty ja Walter Berglund ovat hyvinvoivaan keskiluokkaan kuuluva pariskunta, joka asuu kahden lapsensa kanssa St. Paulissa, Minnesotan osavaltiossa. Patty on kotiäiti, sosiaalisen kanssakäymisen mestari, joka pitää huolta sekä perheestä, naapurustosta että ystävyyssuhteista. Walter on ympäristökysymyksiin erikoistunut juristi, intohimoinen työmatkapyöräilijä ja täydellinen perheenisä.

Tämä kiiltokuva alkaa kuitenkin haalistua jo kirjan alussa, ja nopeasti sukelletaan sekä Pattyn että Walterin lapsuuteen ja nuoruuteen.Pariskunnan lisäksi kirjan kolmanneksi päähenkilöksi nousee punkhenkinen rokkari Richard Katz, Walterin opiskeluaikainen ystävä ja Pattyn salainen ihastus.

Kustantajan kuvauksessa kirjaa kuvaillaan näin: Vapaus kuvaa 2000-luvun rakkautta ja avioliittoa satuttavasti ja todesti. Ja yhtaikaa traagisesti ja koomisesti kirjailija tutkii vapauden houkutuksia ja taakkaa: teini-iän huimaavaa himoa, keski-ikäisten kompromisseja, uuden vuosituhannen liberalismia.

Kirja onnistuu kertomaan tarinan mielenkiintoisesti eri henkilöiden näkökulmista, eikä mikään ole näin ollen mustavalkoista. Valmiita ajattelumalleja ei ole, vaan lukija joutuu miettimään useamman kerran uudelleen suhtautumistaan kirjan henkilöhahmoihin. Kun tarina kerrotaankin jonkun toisen näkökulmasta, voi lopputulos olla aivan erilainen.

Omista lukukokemuksista samankaltaisina mieleen muistuivat Jeffrey Eugenidesin kreikkalais-amerikkalinen perhesaaga Middlesex sekä Siri Hustvedtin Kaikki mitä rakastin. Toki aiheet ovat hieman erilaiset, mutta jokin, ehkä juuri perheen käsitteleminen hienolla kaunokirjallisella tavalla sai mielleyhtymät aikaan. Franzenilla ei toki ole kirjassaan sellaisia shokkielementtejä kuin Hustvdetilla.

Onneksi tässä kirjassa oli 634 sivua, sillä sen ei olisi toivonut loppuvan lainkaan!