Viimeinen kuningaskunta

Viimeinen kuningaskunta aloittaa 800-luvun Englantiin sijoittuvan historiallisen kirjasarjan.

Romaanin päähenkilö on Uthred Uthredinpoika, joka kirjan ensisivuilla viettää lapsuuttaan Northumbriassa Bebbanburgin linnassa. Tanskalaiset (viikingit) aloittelevat suurinvaasiota Brittein saarella ja taistelussa Uthredin isä kuolee ja itse poika siepataan 10-vuotiaana tanskalaisten mukaan. Uthredistä ei kuitenkaan tule orjaa vaan sieppaaja Ragnar laittaa hänet töihin ja aikaa myöten alkaa pitää häntä omana poikanaan.

Myös Uthred viihtyy hyvin tanskalaisten kanssa. Hän oppii taistelemaan ja merenkäyntiä sekä alkaa pitää Ragnaria isänään ja tämän poikia Ragnaria ja Rorikia veljinään. Uthred itse asiassa kokee, että hänen elämänsä on paljon vapaampaa ja onnellisempaa kuin ahdasmielisen kristinuskon ja velvollisuuksien saartamana kotona. Uthred oppii tanskankielen ja alkaa myös uskoa tanskalaisten jumaliin ja vaalia heidän tapojaan.

Kun Ragnar kuolee väkivaltaisesti vihollisensa käsissä, Uthred pakenee ja päätyy englantilaisten puolelle kuningas Alfredin joukkoihin. Kirjan kantavana teemana onkin Uthredin rajankäynti sen kanssa, onko hän tanskalainen vai englantilainen ja kenen joukoissa tulisi seistä ja taistella? Toisaalta Uthredin setä on anastanut hänen arvonimensä ja Bebbanburgin linnan ja kaipuu perintömaan takaisinsaamiseen on ehkä enemmän läsnä Uthredin persoonassa kuin kysymys siitä, onko hän englantilainen vai tanskalainen.

Kuningas Alfred on hurskas kristitty ja munkit ja piispat ovat vahvasti läsnä hänen päätöksissään ja arkipäivässään. Uthred ei pidä tästä vaan palvoisi ennemmin tanskalaisten Odinia ja Thoria. Lukemaankin Uthred opettelee vain Alfredin pakottamana. Kristinuskon eteneminen ja yhteentörmäykset vanhojen jumalien ja tapojen kanssa on myös mielenkiintoista luettavaa.

Kirjassa kuvataan elävästi historiaa, taistellaan ankarasti ja Uthredin tarina tempaakin mukaansa. Kirjalle on suomennettu kolme jatko-osaa, jotka ehdottomasti kannattaa lukea, jos haluaa tietää, miten Uthredin tarina jatkuu.