Viisi pientä possua

Tuomittiinko oikea ihminen syylliseksi vai onko murhaaja yhä vapaana? Hercule Poirot saa ratkaistavakseen mielenkiintoisen tapauksen vuosien takaa.

Taitelijamaalari Amyas Crale ja hänen vaimonsa Caroline vaikuttavat onnelliselta ja rakastuneelta pariskunnalta, joka asuu hienossa talossa pienen tyttärensä kanssa.  Taiteilijaelämää viettävä Amyas on tunnettu rakastajattaristaan, mutta jokaisen suhteensa jälkeen hän on aina palannut vaimonsa luo. Heidän perhe-elämänsä kuitenkin järkkyy, kun yhtenä kesänä Amyas tuo taloon uusimman rakastajattarensa, Elsan, josta aikoo maalata seuraavan taulunsa. Yhtenä päivänä illallisen aikana Elsa möläyttää Amyaksen aikovan jättää Carolinen, sillä Elsa ja Amyas ovat menossa naimisiin. Seuraavana iltapäivänä Amyas löytyy myrkytettynä keskeneräisen maalauksensa vierestä ja murhapaikalla olevasta olutpullosta löytyy Carolinen sormen jäljet. Caroline pidätetään ja tuomitaan syylliseksi murhaan. Mustasukkaisuusdraamalta vaikuttava murha unohtuu muiden tapausten joukkoon, sillä kaikki ovat vakuuttuneita Carolinen syyllisyydestä. Vai ovatko sittenkään?

On kulunut kuusitoista vuotta tapauksesta, Carolinen ja Amyaksen tytär, Carla Lemarchant, ottaa yhteyttä Poirotiin. Carla on saanut sukulaisiltaan vuosientakaisen kirjeen äidiltään ja on vakuuttunut tämän syyttömyydestä. Carla on myös menossa naimisiin ja pelkää sulhasensa jättävän hänet, jos tämä saa kuulla hänen äitinsä syyllistyneen isänsä murhaan.  Saadakseen mielenrauhan, Carla pyytää Poirotia selvittämään, onko hänen äitinsä oikeasti syyllinen, sillä tapaukseen aikana talossa oli muitakin henkilöitä. Poirot lähtee selvittämään menneisyyden tapahtumia ottamalla yhteyttä kaikkiin tapaukseen liittyvään viiteen henkilöön ja pikkuhiljaa kuudentoista vuoden takainen murhenäytelmä alkaa paljastaa uusia piirteitä.

Rakastetun dekkarikirjailijan Agatha Christien vuonna 1942 ilmestynyt Viisi pientä possua (Five Little Pigs) tempaisee mukaansa ja kirjaa on vaikea laskea käsistä. Kirja tuo esille sen tosiasian, että vaikka murhasta olisi kulunut kauan aikaa, ei se vanhene koskaan. Kirjasta on myös tehty vuonna 2003 televisioelokuva, jossa Poirotia näyttelee David Suchet.