Zeitgeist: ajan henki

Jani Laasonen on Mikkelissä asuva kirjailija ja yhteiskuntafilosofi, joka on julkaissut Zeitgeist- liikkeen ajatteluun johdattavan kirjan Zeitgeist – Ajan henki.

Kirjassa haetaan vastauksia sellaisiin kysymyksiin, kuin miksi joudumme alati juoksemaan oravanpyörässä pakoon omaa tai valtion talouden velkaa ja köyhyyttä? Miksi työelämän tahtia kiristetään jatkuvasti? Miksi hyvinvointipalveluita leikataan? Miksi maapallon taloudet ovat niin ylivelkaantuneita? Mikä on raha- ja talousjärjestelmämme todellinen luonne? Olemme todella vapaita vai onko vapautemme vain illuusio? Ketä illuusion ylläpitäminen hyödyttää?

Zeitgeist-liikkeen lähestymistapa yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin asioihin poikkeaa perinteisestä ajattelusta. Liike kannattaa tieteen ja tekniikan valjastamista ekologisesti ja sosiaalisesti kestävän yhteiskunnan rakentamiseksi. Elämäntapamme on rakennettu keinotekoiselle, maapallolle tuhoisalle ja ihmisluonnon vastaiselle perustalle.

Muutos on välttämätön, jotta maapallo selviää hengissä ja ihmiset voivat elää hyvää elämää. Zeitgeist- liikkeen mukaan muutos lähtee siitä, että ihmisten arvomaailman on muututtava koulutuksen ja harkitun itsetutkiskelun kautta. Ympäristön tulisi sitten mukautua uudenlaiseen maailmankuvaan, jonka pohjana on kestävä kehitys ja markkina-ajattelun hylkääminen.

Kirjan parasta antia ovat luvut, joissa kerrotaan ytimekkäästi, miten raha- ja pankkijärjestelmä on syntynyt ja kehittynyt yksinkertaisesta alusta meidän päiviemme finanssiviidakoksi pörssikursseineen, optioineen ja johdannaisineen. Laasonen selittää tämän niin yksinkertaisin käsittein, että tavallinen meikäläinenkin taatusti ymmärtää.

Jokainen voi sitten miettiä mielessään, päästäänkö mietiskelyn ja opiskelun avulla todella päämäärään, eli oikeudenmukaiseen ja kestävään globaaliin yhteiskuntaan. Ilman ihmisten omaa ajattelun ja arvomaailman muutosta ei toki yhteiskunnallista muutostakaan synny, mutta riittääkö se näin suuren muutoksen voimaksi? Ja riittääkö maapallon aika sitä odottamaan?