Geisha: den hemliga historien om en okänd värld

Geishan upphör aldrig att fascinera västerlänningar, men missuppfattningarna kring denna konstutövare är många trots att geishayrket har funnits i århundraden.

Brittiska Lesley Downer, som bott i Japan över tio år, reser till Kyoto, geishornas stad, för att fördjupa sig i såväl geishans historia som hennes liv idag.

Geishatraditionen är noga bevarad och de unga flickor som vill bli geishor genomgår en lång utbildning inom sång, dans, konversation och teceremoni. En geisha är inte en lyxprostituerad utan ett levande konstverk som det betalas stora summor för att umgås med. Downer lyckades få tillträde till den slutna världen som geishan idag lever i, och med ett lätt språk och många detaljer skriver hon om såväl geishans historia som hennes position idag. Boken har vackra färgbilder som kompletterar texten.

Lesley Downer har förutom facklitteratur om Japan skrivit romaner som utspelar sig i Japans krigiska förflutna. Den första av dem, Den sista konkubinen (2009), finns översatt till svenska.