Hatka City

Laajenna tajuntaasi Hatka Cityssä!

Vuonna 1970 Kalifornian aurinkoisella maaseudulla yksinkertaista elämää viettävä, maanviljelyä ja vuohenkasvatusta harjoittava ja rauhaa ja vapaata rakkautta kannattava hippikommuuni joutuu paikallisten viranomaisten kanssa niin pahaan hakaukseen, että porukan on muutettava muualle.

Onneksi kommuunin johtohahmo Norman on saanut perintönä maapaikan Alaskasta. Hän saa hankittua jostain myös vanhan keltaisen koulubussin. Sen katolle rakennetaan aitaus vuohille, kimpsut ja kampsut (tietysti myös levykokoelma) pakataan mukaan ja toivioretki kohti pohjoista alkaa.

Hipit saapuvat viimein perille suurin odotuksin. Vihdoinkin todelliseen vapauteen, Pohjoisen Villiin Luontoon! Mutta kuten arvata saattaa, todellisuus onkin paljolti toisenlainen, eikä pohjoinen luonto kohtele lapsiaan läheskään niin hellästi kuin Kalifornian luontoäiti. Myöskään seudun kanta-asukkaat eivät suhtaudu tulokkaisiin varauksettoman suvaitsevaisesti.

Hatka City on hieno veijaritarinan, jännityskertomuksen ja yhteiskunnallisen romaanin sekoitus, tulvillaan huumoria ja inhimillistä lämpöä. Yhtenä säikeenä punoksessa on kahden parin rakkaustarina, alaskalaisten Pamin ja Sessin sekä hippinuorten Starin ja Marcon.

Henkilöt ovat sympaattisen ristiriitaisia hahmoja, sellaisina hyvin uskottavia. Jokainen on liittynyt kommuuniin paitsi aatteellisten ihanteiden myös kirjavien, ei aina niin ihanteellisten, omien tarkoitusperiensä vuoksi. Tästä aiheutuu jännitteitä, jotka rasittavat kommuunia sisältä päin, samalla kun muun maailman paineet, viranomaiset ja ankarat luonnonolot sekä taloudelliset ongelmat hyökkäävät ulkoa. Kaikki eivät jaksa olla kamppailussa mukana.

Kirjailija kuvaa yhtäläisellä ymmärryksellä kaikkia normimaailmasta hatkat ottaneita, sekä idealistisia maailmanparantajia että muuten vaan friikahtaneita yhteiskuntapudokkaita. Erityisplussaa on teoksen naisnäkökulma, vaikka kirjailija ei nainen olekaan. Kirjallisuudessa ei juuri tapaa mitään pohdiskelua naisten asemasta hippi- tai muissa vaihtoehtoyhteisöissä, ei sen paremmin faktassa kuin fiktiossakaan.

Varoitus: kirja koukuttaa kuin psykedelia hippejä ja voi saada aikaan melkoisen määrän univelkaa, se kun on pakko lukea yhteen menoon! Nauruhermot rasittuvat ja välillä jännitys tihenee ja nostaa adrenaliinia kuin parastakin trilleriä lukiessa. Niin, ja kyllä muutama paperinenäliinakin kannattaa varata viereen, ainakin niiden, joilla liikutus nostaa herkästi kyynelet pintaan.