Huone

Huone kertoo tarinan 5-vuotiaan Jackista ja hänen äidistään, jotka asuvat muutaman neliömetrin kokoisessa lukitussa huoneessa. Kirja on samalla kertaa kammottava ja hieno kuvaus siitä, mitä kaikkea ihmismieli kestää ja millä keinoilla.

Kertojana toimii Jack-poika, joka ei onneksi tajua tilanteen kauheutta. Hän on täysin tyytyväinen elämäänsä, sillä äiti on onnistunut luomaan lukittuun huoneeseen oman pienoismaailman.

Jack tykkää katsoa televisiota, mutta tietää, että siellä nähtävät asiat eivät ole totta. Vain Huone ja sen henkilöt ja tavarat ovat totta. Iltaisin lukittu ovi sanoo piip piip piip, ja Vanha Kehno astuu siitä sisään. Silloin Jack on aina piilossa vaatekomerossa.

Lukijalle lapsikertojan käyttäminen on sekä helpotus että ahdistava asia. Koska kaikkea ei kerrota, joutuu lukija kuvittelemaan osan tarinaa omassa päässään. Esimerkiksi sen, mitä mahtaa oikeasti liikkua vangitun äidin päässä ja miten ihmeessä hän on pysynyt järjissään kaikki nämä vuodet.

Kirja on myös hieno kuvaus äidinrakkaudesta ja sen voimasta. Vaikka kirja on aiheeltaan järkyttävä, se saa jopa hymyn huulille ja lopuksi kyyneleet lukijan silmiin.