Hypnotisören

Ännu en fängslande deckare från Sverige. I huvudrollen denna gång kriminalkommissarie Linna med finländsk bakgrund.

Ännu en fängslande deckare från Sverige. I huvudrollen denna gång kriminalkommissarie Linna med finländsk bakgrund.

I berättelsen, som till största delen utspelar sig i Stockholm, hittas en man i ett omklädningsrum på en idrottsplats. Han har mördats på ett fasansfullt sätt. Senare hittas hans maka och dotter i familjens radhus lika rått lemlästade. Familjens son Josef hittas vid liv, men svårt skadad. Så här börjar historien där finlandssvenske kriminalkommissarien Joona Linna måste ta hjälp av en hypnotisör för att lösa brottet.

Bokens händelser utspelar sig under några veckor, men genom tillbakablickar går man ett decennium bakåt i tiden.

Förutom Linna finns det också andra huvudpersoner samt intressanta bifigurer i boken. I deckare beskrivs vanligtvis huvudpersonens liv rätt ingående, men detta sker därför inte här.

Intrigen i Hypnotisören är invecklad och med jämna mellanrum överraskande och detta gör att läsaren säkert håller sig vaken. Det här är en av de böcker, som ersätter en bra film som lördagsunderhållning.

Bakom pseudonymen Lars Kepler döljer sig det svenska författarparet Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril. De har berättat att de kommer att skriva en hel serie böcker om kriminalkommissarie Linna.

Bokens översättningsrättigheter har sålts till över 30 länder och den håller redan på att filmatiseras. Boken är rätt filmatisk så författarna har säkert redan under skrivandets gång funderat på en filmatisering.

 

Tags:

Review by: Susanna Monday, October 8, 2012