Ikuisesti Suomi

1950-luvulla Englannissa Suomi-tietämys oli olematonta. Matkan Oxfordin yliopiston penkiltä yhdeksäksi kuukaudeksi töihin tänne outoon ja tuntemattomaan maailmankolkkaan on täytynyt vaatia nuorelta naiselta aikamoista uskallusta ja suoranaista raivaajahenkeä.

Diana Webster, silloinen Colman, saapui maahamme v. 1952 seitsemän muun nuoren britin kanssa opettamaan englantia. Joukko tuli Suomeen Tukholman kautta Bore (engl.= ”tylsimys”) –laivalla, ensin Helsinkiin, jossa odotti lehdistövastaanotto, ja sieltä kukin asemapaikkaansa ympäri maata. Dianan paikka oli Turussa, jonka nimeä Turku/Åbo hän kovasti ihmetteli. Suomen kaksikielisyys ja kaikki siihen liittyvät asiat kuuluivat niihin maamme kummallisuuksiin, joista brittiopiskelijalla ei ollut harmainta aavistusta.  Samoin kuin itse asiassa myös suomen kieli, jota koko brittijoukosta osasi vain yksi tyttö, ja hänkin vain auttavasti.

Alku oli hankalaa: Pohjolan valoisat kesäyöt, oudot ruoat kuten kraavisuolattu kala kuoriperunoiden kera, ruokajuomana piimä (ja tämä kaikki vielä teeaikaan), hetekat, meriveden jäätyminen talvella, niin sanottu tee … Ja suomen kielen oppiminen tuntui toivottomalta, kun kunnollisia kielioppaita ei ollut ja kaikki halusivat puhua Dianan kanssa vain englantia. Opetustyötä hän ei ollut koskaan ennen tehnyt, joten sekin oli uutta ja outoa.

Kirjassaan Ikuisesti Suomi hän muistelee lämmöllä ja huumorilla noita ensimmäistä yhdeksää kuukauttaan Turku/Åbossa. Teoksessa muodostuu mielenkiintoinen kuva sodanjälkeisestä elämästä sekä Englannissa että Suomessa.

Kaikista hankaluuksista huolimatta yli 80-vuotias Diana Webster asuu yhä Suomessa. Diana alkoi viihtyä maassa yhä paremmin. Puolisokin löytyi täältä, toinen brittisiirtolainen Michael Webster. Toimeentulo järjestyi myöhemmin opetustyön lisäksi oppikirjan tekijänä. Kokonainen sukupolvi suomalaisia koululaisia oppi englantia Websterin Say it in English -kirjoista, kaiken kaikkiaan hänen oppikirjatuotantonsa käsittää noin sata teosta, jotka ovat käytössä ympäri maailmaa.