Johtaja Röllin kyydissä

”Kulttuuri- ja kirjastotoimen johtajan tehtäviini kuuluu monia hauskoja töitä. Yksi hauskimmista oli olla kirjastoauto Röllin kyydissä pari tuntia tutustumassa kirjastoautotoimintaan talvisena keskiviikkoaamuna."

Marita Ahola
"Kirjastoautossa on pieneen tilaan saatu mahtumaan todella paljon kirjoja, äänitteitä ja elokuvia. Vaikka kirjoja olikin joka paikassa, kaaoksen tuntua ei ollut ja henkilökunta tiesi tarkalleen mistä mitäkin löytyy.
 
Kirjastoauton henkilökunta tuntee hyvin myös asiakkaansa ja osaa lastata mukaan oikeanlaiset kirjat. Jos jotain haluttua ei ollut mukana tai se oli lainassa, kirja laitettiin varaukseen ja luvattiin toimittaa heti, kun teos palautuu.
 
Kirjastoautoon mahtuu mukaan noin 3500–4000 nidettä (kirjoja, lehtiä, levyjä, elokuvia), joka on siis vain osa kirjastoauton kokoelmasta. Osa kirjastoauton kokoelmasta sijaitsee pääkirjaston varastossa.
 
Tällä reissulla kävimme päiväkotien ja koulujen pihoissa, joilla pienet asiakkaat olivat jo innokkaina odottamassa. Enää en ihmettele kirjastoauton suuria vuosittaisia lainauslukuja nähtyäni ne kirjapinot, joita palautettiin ja lainattiin. Parin tunnin aikana lainauksia oli noin 250. Kirjastoauto Röllin vuosittainen lainausmäärä on noin 100 000.
 
Kirjastoauto Rölli

Paikasta toiseen ajaessamme sain lyhyen historiakatsauksen Vaasan kirjastoautotoiminnasta, joka täyttää 50 vuotta vuonna 2017. Samalla haaveilimme ”pikku-Röllistä”, toisesta kirjastoautosta, joka olisi erityisen sopiva lasten tarpeisiin.” 
 
 
Marita Ahola, kulttuuri- ja kirjastotoimen johtaja

Written by: Kirjasto Wednesday, December 9, 2015