Käspaikka

Käspaikka on perinteinen ortodoksisen karjalaisväestön juhlatekstiili. Se on pituudeltaan 2 – 3 metriä, noin 30 – 40 cm leveä, valmistettu kotikutoisesta pellavapalttinasta ja koristeltu kudontatekniikalla, pistokirjonnalla tai nyytinkipitseillä.

Kotioloissa liina ripustettiin karjalaisen tuvan ovensuuhun käsien pesuun tarkoitetun astian yläpuolelle tai levitettiin juhla-aterian aikana vierekkäin istuvien ruokailijoiden polville ruokaliinaksi, johon voitiin rasvaisia piiraita syödessä pyyhkiä suu ja sormet.

Käspaikkoja piti olla runsaasti karjalaismorsiamen kapioissa, sellaisen  morsian lahjoitti jo kosittaessa puhemiehelle ja sulhaselle ja myöhemmin sulhasen sukulaisille. Ortodoksisessa kirkossa liina kaunisti seremonioita esim. ikonin ympärillä tai pöytäliinana tai sitä käytettiin toimituksissa arvokkaana pyyhkeenä.

Liinojen koristeaiheet ovat ikivanhoja: elämänpuu, muut kasviaiheet, lintu, Neitsyt Mariaksi tulkittava naishahmo, ratsastajat, geometriset kuvioit. Karjalaiset käspaikat ovat useimmiten punaisella kirjottuja.

Näistä kauniista juhlapyykeistä on julkaistu useampikin kuvitettu kirja. Monet sisältävät mallipiirroksen. Taitavat kirjojat voinevat valokuvankin perusteella innostua toteuttamaan näitä rikkaita ja näyttäviä kuvioita omiin kirjontatöihinsä.

 1. Käspaikka

  Subtitle: muistiliina
  Language:
  Finnish
  Published: 2010
  Classification: 65.421
  Available as: Book
 2. KÄSPAIKAT

  Subtitle: PYHÄISET PYYHKIET
  Language:
  Finnish
  Published: 1995
  Classification: 49.24
  Available as: Book
 3. Kukkilintu-liinatie

  Subtitle: kuvia suojärveläisistä käspaikoista
  Language:
  Finnish
  Published: 1979
  Classification: 65.42
  Available as: Book
 4. Taito

  Subtitle: suomalaisen käsityön lehti
  Language:
  Finnish
  Published: 2011
  Classification: 65.051
  Available as: Magazine

Audience:

Tags:

Written by: Leena Tuesday, August 27, 2013