Karsintavaihe

Romaani kertoo lähitulevaisuudesta, joka on kuitenkin hyvin vahvasti läsnä omassa ajassamme – pelottavan vahvasti.

Kertojana on nelikymppinen Lumi, joka yrittää selviytyä vuokratyöfirman nopeasti kasvavien vaatimusten paineissa. Hän on jo yli-ikäinen, mutta on silti onnistunut pitämään kiinni suhteellisen mukavasta asuntolapaikasta ja hyvistä työehdoista. Tilanne vaikeutuu kuitenkin koko ajan. Työtä on tehtävä yhä kiivaammassa tahdissa, harva selviää siitä ilman piristeitä.

Monet houkutellaan alentaviin ja vaarallisiinkin ammatteihin. Lumin asuntolaan muuttaa halpatyöntekijöitä, joita nukkuu monta yhden hengen huoneessa, ja Lumi joutuu epäilyttävän turvafirman palvelukseen oudoille puhdistuskeikoille. Menestyneimmät ihmiset asuvat muurien takana vartioiduilla alueilla, joille alemman luokituksen väellä ei ole asiaa. Onnea ei silti tunnu heilläkään olevan: ostosparatiiseissa saadaan raivokohtauksia ja monsterimaastureilla terrorisoidaan ohikulkijoita.

Verronen rakentaa taitavasti kuvaa isoveljen valvomasta maailmasta, jonka ihmisiltä on riistetty mahdollisuus oman elämänsä hallintaan. Kerronnan tahti kiihtyy sitä mukaa, kun kontrollin ja vaikeuksien ahdistava verkko kiristyy päähenkilöiden ympärillä. Tunnelma on thrillerimäinen, Lumi ja hänen lähimmäisensä joutuvat keskelle selittämättömiä ja pelottavia tapahtumia, joihin eivät itse voi vaikuttaa. Vaikka kuinka tekisi parhaansa ja kamppailisi, kaikki karkaa käsistä. Lumi jaksaa kuitenkin kamppailla, sillä hänellä on rakkaita, jotka tarvitsevat häntä. Lopussa häämöttääkin myös toivo paremmasta huomisesta – mutta toteutuuko se?

Kirjan henkilöt ovat toden tuntuisia ja kerronta tempaa mukaansa vastustamattomasti. Ajateltavaa se antoi rutkasti ja pitkäksi aikaa. Tuntuu kovasti siltä, että karsintavaihe on jo alkanut.