Kaunotaiteellinen eräretkeilyopas

Helsinkiläinen kuvataiteilija Jussi Kivi (s. 1959) on tunnettu erityisesti ympäristötaiteestaan. Kivi tekee retkiä erämaihin ja kaupunkien joutomaille, hylättyihin luolastoihin ja maanalaisiin bunkkereihin. Näitä hän dokumentoi valokuvaamalla, piirtämällä ja esineitä keräämällä.

Hän on kirjoittanut mielenkiintoisen oppaan, käytännön eräretkeilyohjeiden ja taidehistoriallisen analyysin yhdistelmän. Kuvituksena on taideteoksia ja luontokuvia, joiden takia toivoisi kirjan olevan kooltaan hiukan suurempi, mutta toisaalta pokkarimuotoisena sen voi mukavasti ottaa vaellusreppuun mukaan. Kivi valittiin vuonna 2009 Ars Fennica -palkinnon saajaksi.

Kirjassa pohditaan luonnon kokemisen kulttuurihistoriaa ja luontoon liitettyjä mielikuvia ja arvostuksia. Asiaa lähestytään maisemamaalauksen kautta, painopisteenä on perisuomalaisesti metsämaisema. ”Maisema on kulttuuri- ja luonnonhistoriallisesti monikerroksinen tarina, jota voi lukea monin tavoin”, kirjoittaa Kivi.

Erityisen ansiokkaasti Kivi tarkastelee romantiikan ajan maisemamaalausta, Caspar David Friedrichin, Samuel Birmannin, J. M. W. Turnerin ja heidän aikalaistensa tuotantoa. Hän vaeltaa taidehistoriasta tuttujen maalausten maisemissa ja pohtii niitä sekä kulttuurihistorioitsijan, taiteilijan, että retkeilijän näkökulmasta.

Myös suomalainen kansallisromanttinen metsäkuva on Kiven tarkasteltavana, samoin pohjoisamerikkalainen luonnonromantiikka, jota edustaa The Hudson River School –koulukunta, sekä 1900-luvun ympäristötaide. Kivi selvittää myös sitä, miksi kaupunkilainen pelkää metsää ja pohtii viime vuosikymmeninä metsämaisemassa tapahtunutta rajua muutosta, joka tekee metsään liittyvistä kulttuurin kysymyksistä erityisen ajankohtaisia.

Kaunotaiteellinen eräretkeilyopas tarjoaa kiehtovan näkökulman nykykulttuurin ympäristösuhteeseen: miten maisemataide on muokannut luontoon kohdistuvia mielikuvia, miten todellisuus vastaa noita mielikuvia ja miten ne vuorostaan ilmenevät taiteessa, kirjallisuudessa, kansallismielisessä politiikassa ja metsien talouskäyttöä ohjaavissa asenteissa.

Lisäksi lukija saa opastusta siihen, miten yövytään metsässä ”sekä muita käytännöllisiä apuneuvoja luonnonromanttisen havainnoinnin edesauttamiseksi”. Tässä on todellinen pieni suuri kirja jokaiselle taiteen ja luonnon ystävälle!