Keventäjä hallitsee syömistä

Lopeta laihdutus, löydä tasapaino syömiseen.

Nykyisen karppausbuumin ja rasvakeskustelun keskellä tuntuu helpottavalta löytää painonhallinnan perusasioihin keskittyvä teos, joka ei saarnaa eikä sorru fanaattisuuteen minkään ruoka-aineen tai ravintosuosituksen kohdalla.

Ravintoterapeutti Anette Palssan uusin kirja painottaa omien syömistottumusten tunnistamista ja hyvinvoinnin kokonaisvaltaisuutta. Yksilölliset erot ja mieltymykset ruokavaliossa sallitaan: jokainen saa päättää itse omat ruokavalintansa.

Elämäntapojen muutoksen lähtökohtana on selvittää, miksi syömme niin kuin syömme. Taustalla voi olla monia tekijöitä luolamiesteoriasta tunnesyömiseen sekä vääristyneeseen kehonkuvaan. Kun tunnistaa omat syömistottumuksensa, niitä voi alkaa kehittää askel kerrallaan parempaan suuntaan.

Pelkkä laihduttaminen ja pilkuntarkka grammojen tai kaloreiden laskeminen on hölmön hommaa, on pyrittävä pysyvään syömisen hallintaan elämäntapoja muuttamalla.

Kirjan antamassa perusviestissä ei sinänsä ole mitään mullistavan uutta, mutta Palssa on onnistunut tiivistämään oman tietämyksensä ja ravitsemusneuvojan kokemuksensa helppolukuiseksi paketiksi. Syömisen lisäksi kirjassa annetaan perustietoa liikunnan, unen ja rentoutuksen merkityksestä painonhallinnassa.

Tekstin lomassa on tehtäviä ja harjoituksia, joiden avulla lukija löytää neuvoja arkipäivän pieniin muutoksiin ja joiden kautta voi rakentaa oman hyvinvointisuunnitelman. Lisäksi kirja tarjoaa vaihtoehtoisia ruokavalioesimerkkejä, joissa rasvan ja hiilihydraattien määrää voi vaihdella omien mieltymysten mukaan. Kirjan runsas värikuvitus sekä Marjukka Myllärniemen humoristiset piirroskuvat keventävät lukukokemusta.