Kirjallisuusfestivaali LittFest tuo Vaasaan unohtumattomia kirjailijavieraita

Kaksikielinen kirjallisuusfestivaali LittFest järjestetään 12.–14.11.2020 teemalla Muisti. LittFest tuo Vaasaan huikean kattauksen ajankohtaisia ja mielenkiintoisia kirjailijavieraita. Muistia tarkastellaan festivaalin ohjelmassa useasta eri näkökulmasta.

– Festivaalilla kuullaan kymmeniä kirjailijoita, jotka käsittelevät muistia eri tavoin omassa tuotannossaan, on historiaan pohjautuvaa tai tieteellistä lähestymistapaa, kertoo kulttuurituottaja Ilkka Nyqvist Vaasan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalveluista.

LittFestin vieraaksi saapuvista kirjailijoista Kari Hotakainen teki uuden aluevaltauksen 2018 kirjoittamalla Kimi Räikkösen elämäkerran. Hotakaiselta on ilmestynyt syksyllä uusi romaani Tarina. Suomen tunnetuimpiin kirjailijoihin kuuluvan Hotakaisen teokset ovat olleet arvostelu- ja myyntimenestyksiä.

LittFestissä kuullaan myös Finlandia-palkittua Pajtim Statovcia, jonka teos Kissani Jugoslavia nähdään syksyllä näytelmänä Vaasan kaupunginteatterissa. Vaasalainen kauhukirjailija Marko Hautala on julkaissut uuden teoksen Pimeän arkkitehti ja osallistuu LittFestin avajaistapahtumaan.

LittFestin ohjelmassa yhdistellään myös eri taiteenlajeja, kun Kjell Westö esiintyy Vaasan kaupunginorkesterin vieraana ja lukee konsertissa otteita uusimmasta romaanistaan Tritonus. Kaupunginorkesterin muusikot esittävät kirjassa mainittua musiikkia. Tilaisuus Vaasan kaupungintalolla on maksullinen.

Westön lisäksi suomenruotsalaisista kirjailijoista LittFestiin saapuu Rafael Donner, joka on julkaissut esseekokoelman sekä teoksen Ennen kuin olet poissa. Teos perustuu Rafael ja Jörn Donnerin väliseen kirjeenvaihtoon.

Osa kirjailijoista osallistuu etänä

Tänä vuonna ruotsalaiset kirjailijavieraat osallistuvat LittFestille etäyhteyden kautta. Ruotsalaisen kauhukirjailijan Mats Strandbergin lisäksi etäyhteydellä kuullaan Åsa Nilsonnea, joka on lääketieteen tohtori, psykiatri sekä jännityskirjailija. Tietokirjojen lisäksi häneltä on ilmestynyt useita suosittuja rikosromaaneja.

Muiden syksyn tapahtumien lailla myös LittFestissä tehdään poikkeusjärjestelyitä. Yleisömääriä rajoitetaan ja joihinkin tapahtumiin on ennakkoilmoittautuminen. Myös erilaisia esitystapoja lisätään.

–Osa kirjailijavierailuista järjestetään tapahtumapaikoilla ja ne striimataan samalla myös kotikatsomoihin, jotta mahdollisimman moni pääsee nauttimaan festivaalin annista, kertoo Nyqvist.

Koko ohjelma julkaistaan lokakuun aikana. Muutokset ohjelmassa ovat mahdollisia myös ohjelman julkaisemisen jälkeen vallitsevasta tilanteesta johtuen.

Tags:

Tuesday, September 22, 2020