Kirjaston varausmaksut poistuivat

Kirjastoaineiston varaaminen ei enää maksa mitään!

Vaasan kaupunginkirjaston omaan aineistoon kohdistuvat varausmaksut poistuivat vuodenvaihteessa uuden kirjastolain myötä.

Uusi valtakunnallinen kirjastolaki edellyttää kirjaston omien aineistojen käytön, lainaamisen ja varaamisen olevan asiakkaille maksutonta. Aikaisemmin varausmaksu oli Vaasan kaupunginkirjastossa euron per varaus.

- Varausmaksujen poisto on kirjaston strategian mukaista: haluamme tukea lukemista ja kaiken kirjaston aineiston helppoa saatavuutta, kertoo kulttuuri- ja kirjastotoimenjohtaja Marita Ahola.

Maksu noutamattomasta varauksesta

Kun varausmaksut ovat poistuneet, otetaan kirjastoissa käyttöön maksu noutamattomasta varauksesta. Maksu on kaksi euroa per noutamaton varaus.

- Tällä halutaan muun muassa hillitä turhia varauksia. Jos kirja makaa viikon varaushyllyssä noutamatta, se ei ole silloin kenenkään käytettävissä, kuvailee Ahola.

Lasten ja nuorten aineistoon kohdistuvat noutamattomat varaukset ovat maksuttomia.

Aholan mukaan varausmaksujen poistuminen hyödyttää etenkin pienempien kirjastoyksiköiden asiakkaita.

- Meillä on toimipisteitä, joista ei ole paikanpäältä saatavana kaikkea aineistoa. Esimerkiksi kohtaamispaikka Huudissa Huutoniemellä on paikan päällä lainattavana vain lasten ja nuorten aineistoa, mutta nyt aikuisasiakkaat voivat tilata maksutta haluamaansa aineistoa muualta Huudiin, kertoo Ahola.

Tags:

Wednesday, September 13, 2017