Kokvinnorna

I byn Sibbalt, i södra Halland, bor universums största koälskare. Tillsammans med sin syster handmjölkar Britt sina fem kor och säljer mjölken till mejeriet.

I en liten by omringad av det vackra skogslandet ligger Britts gård. En gård hon ärvt av sin far och vigt hela sitt liv åt. På grund av en olycka har Britts rygg böjts och hon går framåtlutad, dubbelvikt som en fällkniv. För att klara av att sköta djuren och mjölkningen kommer systern Inger varje dag till Sibbalt för att hjälpa Britt.

Hela Britts liv upptas av korna. Alla i bygden vet med säkerhet att om Britt förlorar sina kor kommer hon att skrumpna ihop och dö av sorg. Britts syster Inger hatar däremot korna. Inger tycker att korna är farliga, opålitliga och kräver allt för mycket jobb och det skulle vara allra bäst om Britt skulle göra sig av med dem. Allra helst vill Inger vara tillsammans med sina barnbarn och inte tvingas mjölka hos Britt vareviga morgon.

I Kokvinnorna skildras två systrar som fortfarande lever på gammalt sätt i samklang med djur och natur. Kokvinnorna är en vacker bok om motsättningar och kärlek mellan systrarna Britt och Inger, om två olika systrar som valt olika i livet men nu jobbar sida vid sida på gården. I boken får vi även träffa Lilly, Stina, Kalven-Lille och den älskade stuten Fille.

Kokvinnorna finns även som dokumentärfilm med samma namn.