Kouluille

Kirjastokäynnit, kirjastopolku

Tiedote 29.10.2020: 

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ryhmät voivat taas vierailla kirjastossa! Tervetuloa siis kirjastoon! Alkusyksyiseen tapaan edellytämme kuitenkin ryhmiltä ajanvarausta ennakkoon, näin vältetään ryhmien päällekkäisyys ja säilytetään riittävä koronaturvallisuus.

Muistathan, että ryhmät voivat vierailla kirjastossa myös varsinaisen aukioloajan ulkopuolella. 

Totuttuun tapaan keräämme ryhmille myös aineistopaketteja. Muistathan tilata myös aineistopaketit etukäteen hyvissä ajoin ennen ajankohtaa, jolloin tarvitset sen.   

Ota reippaasti yhteyttä lähimpään kirjastoosi!

Kirjastokäynnit

Koululaisryhmät ovat aina tervetulleita kirjastoon. Jos ryhmä haluaa ohjatun kirjastokäynnin, asiasta kannattaa sopia hyvissä ajoin, viimeistään kaksi viikkoa ennen toivottua vierailuajankohtaa. Ryhmät voivat sovittaessa tulla kirjastoon myös aamulla ennen kuin kirjasto avataan.

Myös lainauskäynnille tullessa kannattaa ottaa etukäteen yhteyttä kirjastoon, jos halutaan lainata esim. tietokirjoja tietystä aiheesta tai ryhmälle sopivia fantasiakirjoja. Tällöin kirjasto voi varautua vierailuun keräämällä aineistoa valmiiksi ja tilaamalla tarvittaessa aineistoa myös muista toimipisteistä.

Koululuokalle voidaan tehdä oma kirjastokortti ja halutessaan luokka voi varata pääkirjastosta tai jostakin lähikirjastosta itselleen myös vakituisen kirjastotunnin kerran viikossa tai harvemmin. Kirjastoa voi käyttää myös oppimisen ympäristönä!

Kirjastopedagogit kirjavinkkaavat eli kertovat ryhmälle valitsemistaan kirjoista. Kirjavinkkaus kannustaa lukemiseen, tekee tunnetuksi kirjaston aineistoa ja esittelee uutuuksia. Kirjavinkkari kertoo jotain kirjan henkilöistä, juonesta tai tapahtumista, kuitenkaan paljastamatta liikaa kirjasta. Kirjavinkkari ei koskaan paljasta, miten tarina päättyy, sillä se jää lukijan selvitettäväksi.

Vinkkaus voidaan sopia pidettäväksi kirjastossa, koululla tai muussa sopivassa paikassa. Muistathan varata kirjavinkkauksen ajoissa, viimeistään kaksi viikkoa ennen toivottua ajankohtaa!

Kirjastopolku

Kirjaston ja koulujen yhteistyön perustana on kirjastopolku, joka on osa Vaasan kaupungin kulttuuriopetussuunnitelmaa (HUOM! ruotsiksi osa varsinaista opetussuunnitelmaa). Kirjastopolun sisällöt ovat etusijalla kouluille tarjottavissa palveluissa. Kirjastopolkuun kuuluvat seuraavat vaiheet/osat/palvelut:

Vuosiluokka 1 : Kirjasto-opastus. Mitä tapahtuu kirjastossa? Kuinka saa kirjastokortin? Miten lainausautomaatti toimii? Mitä on kauhupussissa? Opastuksessa käydään läpi kirjastonkäytön perusasiat ja luetaan ääneen satu. Kirjastoauton avulla opastus on sovellettavissa myös kouluille, joilla on pitkä matka kaupunginkirjaston toimipisteeseen. Oppilaat saavat tutustua kirjastoautoon ja opastus toteutetaan joko kirjastoautossa tai luokkahuoneessa.

Vuosiluokka 3 : Kirjavinkkaus

Vuosiluokka 5 : Tiedonhaun opetus. Tiedonhaun opetus järjestetään joko koulussa tai kirjaston toimipisteessä.

MOBIILITEHTÄVÄT

Vuosiluokka 7: Vierailu pääkirjastoon. Amazing Library Race - Tutustuminen pääkirjastoon ja talon muihin toimijoihin (Kansalaisinfo, Datero, Kulttuurikeskus).

Vuosiluokka 8 : Kirjavinkkaus

Ota yhteyttä!

Kun haluat tulla luokkasi kanssa kirjastoon, ota yhteys pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolle (puh. 06 325 3545) tai omaan lähikirjastoosi. Jos taas haluat sopia kirjastopolun palveluista tai toivot kirjavinkkarin vierailua koulullesi, ota yhteys kirjastopedagogeihin.

Suomenkieliset kirjastopedagogit:

Leena Seppänen (esikoululaisten ja vuosiluokkien 1-2 opastukset, vuosiluokan 5 tiedonhakutehtävät)

leena.seppanen@vaasa.fi     

040  6279 733                         

Terhi Piikkilä (vuosiluokkien 3-9 kirjavinkkaukset, pääkirjaston ryhmäopastukset)

terhi.piikkila@vaasa.fi

040  5673 588

Ruotsinkieliset kirjastopedagogit:

Anna-Maija Koskimies (päiväkotiryhmät, esikoululaisten ja vuosiluokkien 1-2 opastukset)

anna-maija.koskimies@vaasa.fi

040 647 6995

Tanja Fagerholm (vuosiluokkien 3-9 opastukset ja kirjavinkkaukset, lukio)

tanja.fagerholm@vaasa.fi

040 352 3543

 

Koulukirjastot

Vaasan koulukirjastoja ylläpitävät yhteistyönä Vaasan kaupunginkirjasto sekä koulut. Koulukirjastojen kokoelmat ovat vain koulujen käytössä. Koulukirjastojen verkkokirjastot ovat vain tiedonhakua varten, eikä siellä pysty uusimaan tai varaamaan lainoja.

Vaasan koulukirjastot: