Laitteet

Pääkirjaston aulassa olevalla 3D-tulostimella voit tulostaa kolmiulotteisia esineitä. Voit luoda 3D-mallin tietokoneella tai ladata valmiina internetistä. Netissä on myös ilmaisia 3D-mallinnusohjelmia. Aloittelijoille suositellaan esimerkiksi Tinkercad-ohjelmaa.

Kirjaston 3D-tulostin on malliltaan Ultimaker 2+. Tulostimessa käytetään ainoastaan kirjaston omaa filamenttia eli tulostuslankaa. Filamenttivalikoima on tällä hektellä rajoitettu erivärisiin biohajoaviin PLA-muoveihin. Kirjastossa on myös valkoista Polymax PLA –lankaa, millä tulostetaan kovempaa käyttöä ja kulutusta kestäviä esineitä.

Kirjaston 3D-tulostin sijaitsee pääkirjaston aulassa. Tietokoneella on tulostimen käytön perusohjeet videotiedostoina.

3D-tulostimen käyttö maksaa 0,50€ / alkava tunti. Maksa tulostuksen päätyttyä kirjaston infotiskillä.

Olet vastuussa 3D-tulostimen käytöstä. Kerro välittömästi henkilökunnalle, jos laite ei toimi normaalisti. Henkilökunta ei valvo 3D-tulostinta mahdollisen poissaolosi aikana. Siivoa laitteen ympäristö käytön jälkeen. Aseiden tai muiden henkilöiden vahingoittamiseen tarkoitettujen esineiden valmistus on kiellettyä.

3D-tulostin sammutetaan kirjaston sulkemisaikaan.

Varaa 3D-tulostin pääkirjaston Infosta. Soita pääkirjaston Infoon, puh. 06-3253533

 

 

Asiakastietokoneella voit käyttää internetselainta, luoda tai muokata asiakirjoja, käyttää pilvipalveluja ja USB-muistitikkua, tulostaa, katsella tai kuunnella.

Asiakastietokoneita voi käyttää pääkirjastossa, Kohtaamispaikka Huudissa, Variskan ja Palosaaren kirjastoissa sekä Sundomin ja Vähänkyrön omatoimikirjastoissa. Kohtaamispaikka Huudissa ei voi tulostaa tai skannata.

Pääkirjaston Musiikki ja taide -osastolla voi soittaa digitaalista pianoa. Kuulokkeet lainataan kirjastokortilla toisen kerroksen asiakaspalvelupisteestä.

Pääkirjastossa on neljä Hublet-tablettia, joissa on nettiyhteys ja mahdollisuus lukea esimerkiksi laajaa valikoimaa sanoma- ja aikakauslehtiä digitaalisina näköispainoksina. Hubletin saa käyttöönsä pääkirjaston aulan latausasemasta omalla kirjastokortilla ja pin-koodilla kahdeksi tunniksi kerrallaan. Laitetta voi käyttää vain kirjaston tiloissa.

Myös Vähänkyrön kirjastossa on asiakkaiden käytössä Hublet-tabletteja, joita voi lainata kirjastokortilla. Laitteen saa käyttöönsä lehtialueen latausasemasta omalla kirjastokortilla ja pin-koodilla kahdeksi tunniksi kerrallaan. Laitetta voi käyttää vain kirjaston tiloissa ja ne ovat lainattavissa myös omatoimiaikaan.

Hublet-tablettilaitteen ohjevideo

Kannettavia tietokoneita on lainattavissa pääkirjastossa sekä Variskan ja Suvilahden lähikirjastoissa.

Kannettavat tietokoneet lainataan asiakaspalvelupisteestä kirjastokortilla. Laitetta voi käyttää vain kirjaston tiloissa. Laitteen laina-aika on max 4 tuntia kerrallaan. Kannettava tietokone käynnistyy, kun avaat kannen tai painat virtapainiketta. Kun lopetat käytön, kirjaudu ulos ja sulje kansi ja palauta laite asiakaspalvelupisteeseen.

Jos laitetta ei palauteta, siitä lähetetään muistutus ja lasku samalla tavalla kuin muustakin palauttamattomasta aineistosta. Laitteen korvaushinta on 322,40 €.

Pääkirjastoon on hankittu asiakkaita varten mikroaaltouuni. Mikrolla voi lämmittää kirjastokäynnin lomassa omia eväitä kuten vauvan- tai lastenruokia. Mikroaaltouuni sijaitsee Matildassa (1. krs.).

  • Mikro sopii pienten ruokamäärien lämmittämiseen, esim. vauvan- tai lastenruuat.
  • Älä laita mikroon muuta kuin ruokaa.
  • Käytä omia astioitasi, jotka sopivat mikrokäyttöön.
  • Älä laita metalliastioita mikroon.
  • Jos sinulta kaatuu tai räiskyy ruokaa mikroon, pyyhi jäljet. Pidetään mikro siistinä seuraavalle käyttäjälle!

Pääkirjaston Uutisalue ja lehdet -osastolla on mikrofilmattuja sanomalehtiä, joita voi lukea ja tulostaa mikrofilmihuoneessa. 

Mikrofilminlukulaite on hyvä varata etukäteen. Varauksen voi tehdä soittamalla (Uutisalue 06-325 3558, Info 06-325 3533), sähköpostitse kirjasto.info@vaasa.fi tai käymällä asiakaspalvelussa. Mikrofilminlukulaitetta voi käyttää silloin, kun Uutisalueella on henkilökuntaa paikalla. Kirjaston henkilökunta opastaa mikrofilmien lukulaitteen käyttämisessä.

Pääkirjaston ala-aulassa on kopiokone, jolla voi ottaa omatoimisesti mustavalkoisia tai värikopioita. Kopiokoneen luona on käyttöohjeet. Mustavalkokopion hinta on 0,50 € ja värikopion 1 €. Maksu Infon kassaan kopioinnin jälkeen. 

Kopiokoneella voi myös skannata ilmaiseksi omalle USB-tikulle. Ohjeet löytyvät kopiokoneen vierestä.

Pääkirjaston aulassa olevan ompelukoneen käyttö on maksutonta. Ompelukone on merkiltään Pfaff Smarter.

Tuo mukanasi kaikki materiaalit, mitä tulet tarvitsemaan ompelutyössäsi: kangas, lanka, pientyökalut kuten esim. sakset ja nuppineulat.

Jos ompelukoneen neula katkeaa, saat Infosta vaihtoneulan. Vaihdat itse neulan ja suoritat muut toimenpiteet (kuten ylälangan pujotuksen ja alalangan puolauksen) käytön yhteydessä.

Lue tarvittaessa ompelukoneen käyttöohjeet.

Olet vastuussa ompelukoneen käytöstä. Kerro välittömästi henkilökunnalle, jos laite ei toimi normaalisti.

Siivoa laitteen ympäristö käytön jälkeen.

Varaa ompelukone pääkirjaston Infosta, puh. 06 325 3533. Ompelukoneen varausaika on enintään 4 tuntia.

 

Pääkirjaston aulassa olevan saumurin käyttö on maksutonta.

Merkki on Juki MO-654DE.

Tuo mukanasi kaikki materiaalit, mitä tulet tarvitsemaan ompelutyössäsi: kangas, lanka, pientyökalut kuten esim. sakset ja nuppineulat.

Jos saumurin neula katkeaa, saat Infosta vaihtoneulan. Vaihdat itse neulan ja suoritat muut toimenpiteet käytön yhteydessä.

Lue tarvittaessa saumurin käyttöohjeet.

Olet vastuussa saumurin käytöstä. Kerro välittömästi henkilökunnalle, jos laite ei toimi normaalisti.

Siivoa laitteen ympäristö käytön jälkeen.

Varaa saumuri pääkirjaston Infosta, puh. 06 325 3533. Saumurin varausaika on enintään 4 tuntia.

skanneri

Pääkirjaston aulassa sijaitseva Epson DS-50000 skanneri on tehokas suurten, sidottujen sekä hauraiden asiakirjojen skannaukseen. Laite on varusteltu edistyksellisellä CCD-tekniikalla. Laitteen ohjelmistot takaavat myös tehokkaat kuvankäsittelyominaisuudet.

Voit skannata jopa A3 koon (600 dpi) asiakirjoja ja kuvia Document capture pro-ohjelmalla, joka löytyy aulan tietokoneelta.

Ota mukaan oma USB-muisti, jolle voit siirtää ja tallettaa skannaamasi kuvat.

Skannerin käyttö on maksutonta.

Olet vastuussa skannerin käytöstä ilmoita välittömästi henkilökunnalle, jos laite ei toimi normaalisti.

Varaa skanneri pääkirjaston Infosta, puh. 06 325 3533. Skannerin varausaika on enintään 4 tuntia.

Pääkirjaston äänihuone Toivossa (2. krs.) on sähkökitara ja vahvistin asiakkaiden käytössä. Kitaraa voi soittaa kirjaston tiloissa. Vaasan kaupunginkirjasto sai sähkökitaran ja vahvistimen lahjoituksena Pihlajamaan Musiikki –liikkeeltä.

Pääkirjaston äänihuone Toivossa (2. krs.) voit soittaa sähkökitaraa ja sähkörumpuja.

Voit tulostaa pääkirjastossa, Palosaaren kirjastossa, Variskan kirjastossa ja Suvilahden kirjastossa. Sundomin ja Vähänkyrön kirjastoissa voi tulostaa silloin kun henkilökunta on paikalla. Tulosta normaalisti valitsemalla esimerkiksi Valikko->Tulostus->valitse kirjasto tulostinlistalta->Tulosta->Princh-sovellus->Kirjaston tiski. Kun painat tulostusruudusta tulosta, niin Princh-sovellus avautuu, josta valitset tulostusmäärän ja maksutavan, 0,50€/tuloste. Kun olet lähettänyt tulosteet tulostettavaksi, voit käydä hakemassa ja maksamassa ne kirjaston tiskiltä.

Pääkirjaston aulassa on vinyylileikkuri. Vinyylin hinta on 0,40 euro/alkava 10 cm. Käytön jälkeen voit maksaa materiaalisi kirjaston Infotiskillä.

Vinyylileikkuri on mallia Roland Stika SV-12.

Materiaalin maksimileveys on 305 mm.

Vinyylileikkuri leikkaa vektorigrafiikkana luotuja muotoja. Vektorigrafiikkaa voit luoda esim. Inkscape ilmaisohjelmalla. Löydät ohjelman myös aulan tietokoneelta.

Vinyylileikkurilla voit luoda yksivärisiä vinyylitarroja tai yhdistää useita värejä tehdäksesi moniväriteippauksia.

Vinyylileikkurissa saa käyttää ainoastaan kirjastossa tarjolla olevaa materiaalia. Kirjastossa on tällä hetkellä mustaa ja valkoista vinyyliä sekä värikartta, minkä avulla voit ehdottaa uusien värien hankkimista.

Olet vastuussa vinyylileikkurin käytöstä. Kerro välittömästi henkilökunnalle, jos laite ei toimi normaalisti.

Henkilökunta ei valvo vinyylileikkuria mahdollisen poissaolosi aikana.

Siivoa laitteen ympäristö käytön jälkeen.

Varaa vinyylileikkuri pääkirjaston Infosta, puh. 06 325 3533. Vinyylileikkurin varausaika on enintään 4 tuntia.

Haku

Kirjaudu sisään

FIN / SWE / ENG

suomisvenskaEnglish