Laitteet

Kirjastossa voit käyttää tietokoneita, tulostaa, skannata ja kopioida. Voit myös kuunnella musiikkia, soittaa digipianoa tai sähkökitaraa ja digitoida VHS-kasettisi DVD:ksi.

Asiakastietokoneet

Asiakastietokoneita on käytettävissä pääkirjastossa ja kaikissa lähikirjastoissa lukuun ottamatta Merikaarron kirjastoa.

Kirjaston asiakastietokoneet käyttävät Googlen ChromeOS-käyttöjärjestelmää joka tarjoaa yksinkertaisen ja helpon tavan käyttää tietokonetta ja verkkopalveluja. Chrome-laitteet perustuvat siihen, että kaikki palvelut ja sovellukset ovat verkossa saatavilla.

Asiakastietokoneella voit käyttää Chrome-internetselainta, luoda tai muokata asiakirjoja, käyttää pilvipalveluja ja USB-muistitikkua, tulostaa, katsella tai kuunnella.

Asiakastietokoneiden käyttöohjeet

Lainattavat kannettavat tietokoneet

Kannettavia tietokoneita on lainattavissa pääkirjastossa sekä Variskan ja Suvilahden lähikirjastoissa.

Kannettavat tietokoneet lainataan asiakaspalvelupisteestä kirjastokortilla. Laitetta voi käyttää vain kirjaston tiloissa. Laitteen laina-aika on max 4 tuntia kerrallaan. Kannettava tietokone käynnistyy, kun avaat kannen tai painat virtapainiketta. Kun lopetat käytön, kirjaudu ulos ja sulje kansi ja palauta laite asiakaspalvelupisteeseen.

Jos laitetta ei palauteta, siitä lähetetään muistutus ja lasku samalla tavalla kuin muustakin palauttamattomasta aineistosta. Laitteen korvaushinta on 322,40 €.

E-lehtien lukukoneet

Isompinäyttöisiä, e-lehtien lukemiseen tarkoitettuja tietokoneita on pääkirjaston Uutisalueella, sekä lähikirjastoissa.

Langaton verkko

Kaikissa muissa kirjastoissa paitsi Merikaarron kirjastossa on asiakkaiden käytössä ilmainen langaton verkko.

Kirjautuminen langattomaan verkkoon: Kirjaudu langattomaan verkkoon vaasa-guest, varmista, että laitteessasi on automaattiset verkkoasetukset päällä. Avaa selain, jolloin selain ohjaa kirjautumissivulle. Pyydä käyttäjätunnus ja salasana kirjaston henkilökunnalta, tunnukset vaihtuvat päivittäin.

Tulostus

Useimmissa toimipisteissä asiakastietokoneilla on käytössä tulostuspalvelu, kysy lisätietoja kirjaston henkilökunnalta.  Tulostusmahdollisuutta ei ole Huudissa. Sundomin ja Vähänkyrön kirjastoissa voi tulostaa silloin kun henkilökunta on paikalla.  Tulostusmaksu kirjaston hinnaston mukaan.

Skannaus

Skannaaminen onnistuu pääkirjaston ala-aulassa sekä Palosaaren ja Suvilahden kirjastoissa. Sundomin ja Vähänkyrön omatoimikirjastoissa voi skannata silloin kun henkilökunta on paikalla.   Skannausmaksu kirjaston hinnaston mukaan.

Kopiointi

Useimmissa kirjaston toimipisteissä on mustavalko-kopiokone asiakkaiden käytössä. Kopiointimaksu kirjaston hinnaston mukaan.

Pääkirjaston ala-aulassa on käytettävissä itsepalvelukopiokone. Itsepalvelukopiokone toimii lähiluettavalla kortilla tai tunnistetarralla.

Mikäli sinulla on Waltti-matkakortti, voit käyttää sitä tai voit ostaa pääkirjaston info-tiskiltä tunnistetarran kirjastokorttiisi. Pääkirjaston info-tiskillä kopiokortille ladataan haluamasi summa. Tarkista kopioiden ja tarran hinta kirjaston hinnastosta.

Aseta kopiokorttisi itsepalvelukopiokoneen kortinlukijaan, jonka jälkeen se on käytettävissä. Valitse mitä haluat kopioida ja paina aloituspainiketta. Kopiokortille ladattu saldo vähenee käytön mukaan. Muista lopettaa käyttö valitsemalla Lukitse.

Mikrofilmien ja -korttien lukulaite

Mikrofilmilaite

Pääkirjaston Uutisalue ja lehdet -osastolla on mikrofilmattuja sanomalehtiä, joita voi lukea ja tulostaa mikrofilmihuoneessa. 

Digipiano

Pääkirjaston Musiikki ja taide -osastolla voi soittaa digitaalista pianoa, kuulokkeet lainataan osaston palvelupisteestä.

Sähkökitara

Musiikki ja taide –osastolla on sähkökitara ja vahvistin asiakkaiden käytössä. Kitaraa voi soittaa kirjaston tiloissa kuulokkeiden kautta lainaamalla kitaran ja kuulokkeet kirjastokortilla. Vaasan kaupunginkirjasto sai sähkökitaran ja vahvistimen lahjoituksena Pihlajamaan Musiikki –liikkeeltä.

Varaukset: Musiikki ja taide -osasto, puh. 06 325 3565.

Musiikin kuuntelu

Pääkirjaston Musiikki ja taide -osastolla voi kuunnella CD- ja LP-levyjä, kuulokkeet lainataan osaston palvelupisteestä. Pääkirjaston lastenosastolla voi kunnella CD-levyjä, kuulokkeet lainataan osaston palvelupisteestä.

VHS-kasettien digitointi

Digitointilaite

Pääkirjaston toisessa kerroksessa, Yhteiskunta ja talous -osaston yhteydessä sijaitsevassa lukutilassa voi digitoida VHS-nauhoja DVD-levylle.

Asiakkaan on otettava mukaan omat DVD-levyt nauhoitteiden tallentamista varten. Asiakas voi varata digitointipisteen käyttöönsä 1-4 tunniksi/päivä. Tallenteen siirto kestää yhtä kauan kuin videokin. Asiakkaalla tulee olla voimassa oleva kirjastokortti. Digitointilaitteen omatoimiseen käyttöön on olemassa ohjeet, joita seuraamalla digitointi onnistuu sujuvasti.

Palvelu on maksuton.

Tilan voi varata omatoimista digitointia varten pääkirjaston aukioloaikoina.

Varaukset: Pääkirjaston 2 krs. tietopalvelu, puh. 06-325 3540

Mobiililaitteiden latauspiste

Pääkirjaston ala-aulassa on Vaasan Sähkön latauspiste erilaisille mobiililaitteille.  Avaimen voit noutaa Info-tiskiltä.

Liikuntavälineet 

Pääkirjastolta voi lainata kotiin mm. kävelysauvoja, kahvakuulia, askelmittareita ja petanque-pelin. Kattavampi lista välineistä ohjeineen löytyy pääkirjastosta ja niitä voi myös etsiä verkkokirjastosta sanalla ”liikuntavälineet”.

Myös Vähänkyrön omatoimikirjastosta voi lainata liikuntavälineitä silloin kun henkilökuntaa on paikalla.

Polkupyörät

Pääkirjastolla on lainattavissa kolme kätevään kaupunkiliikkumiseen sopivaa 3-vaihteista polkupyörää kypärineen. Polkupyörät lainataan kirjastokortilla ja niitä voi lainata 3.5.-30.9. välisenä aikana. Pyörät saa lainaan aina yhdeksi päiväksi kerrallaan pääkirjaston infosta, jonne ne myös palautetaan.