Laitteet

Kirjastossa voit käyttää tietokoneita, tulostaa, skannata ja kopioida. Voit myös kuunnella musiikkia, soittaa digipianoa tai sähkökitaraa.

Toistaiseksi voimassa olevia oikkeuskäytäntöjä kirjastoissa.

Asiakastietokoneet

Asiakastietokoneita on käytettävissä pääkirjastossa ja kaikissa lähikirjastoissa lukuun ottamatta Merikaarron kirjastoa.

Kirjaston asiakastietokoneet käyttävät Googlen ChromeOS-käyttöjärjestelmää joka tarjoaa yksinkertaisen ja helpon tavan käyttää tietokonetta ja verkkopalveluja. Chrome-laitteet perustuvat siihen, että kaikki palvelut ja sovellukset ovat verkossa saatavilla.

Asiakastietokoneella voit käyttää Chrome-internetselainta, luoda tai muokata asiakirjoja, käyttää pilvipalveluja ja USB-muistitikkua, tulostaa, katsella tai kuunnella.

Asiakastietokoneiden käyttöohjeet

Lainattavat kannettavat tietokoneet

Kannettavia tietokoneita on lainattavissa pääkirjastossa sekä Variskan ja Suvilahden lähikirjastoissa.

Kannettavat tietokoneet lainataan asiakaspalvelupisteestä kirjastokortilla. Laitetta voi käyttää vain kirjaston tiloissa. Laitteen laina-aika on max 4 tuntia kerrallaan. Kannettava tietokone käynnistyy, kun avaat kannen tai painat virtapainiketta. Kun lopetat käytön, kirjaudu ulos ja sulje kansi ja palauta laite asiakaspalvelupisteeseen.

Jos laitetta ei palauteta, siitä lähetetään muistutus ja lasku samalla tavalla kuin muustakin palauttamattomasta aineistosta. Laitteen korvaushinta on 322,40 €.

E-lehtien lukukoneet

Isompinäyttöisiä, e-lehtien lukemiseen tarkoitettuja tietokoneita on pääkirjaston Uutisalueella, sekä lähikirjastoissa.

Langaton verkko

Kaikissa muissa kirjastoissa paitsi Merikaarron kirjastossa on asiakkaiden käytössä ilmainen langaton verkko.

Kirjautuminen langattomaan verkkoon: Kirjaudu langattomaan verkkoon vaasa-guest, varmista, että laitteessasi on automaattiset verkkoasetukset päällä. Avaa selain, jolloin selain ohjaa kirjautumissivulle. Pyydä käyttäjätunnus ja salasana kirjaston henkilökunnalta, tunnukset vaihtuvat kuukausittain.

Tulostus

Useimmissa toimipisteissä asiakastietokoneilla on käytössä tulostuspalvelu, kysy lisätietoja kirjaston henkilökunnalta.  Tulostusmahdollisuutta ei ole Huudissa. Sundomin ja Vähänkyrön kirjastoissa voi tulostaa silloin kun henkilökunta on paikalla. Tulostusmaksu kirjaston hinnaston mukaan.

Skannaus

Skannaaminen onnistuu pääkirjaston ala-aulassa sekä Palosaaren ja Suvilahden kirjastoissa. Sundomin ja Vähänkyrön omatoimikirjastoissa voi skannata silloin kun henkilökunta on paikalla. Skannausmaksu kirjaston hinnaston mukaan.

Kopiointi

Useimmissa kirjaston toimipisteissä on mustavalko-kopiokone asiakkaiden käytössä. Kopiointimaksu kirjaston hinnaston mukaan.

Pääkirjaston ala-aulassa on käytettävissä itsepalvelukopiokone. Itsepalvelukopiokone toimii lähiluettavalla kortilla tai tunnistetarralla.

Mikäli sinulla on Waltti-matkakortti, voit käyttää sitä tai voit ostaa pääkirjaston info-tiskiltä tunnistetarran kirjastokorttiisi. Pääkirjaston info-tiskillä kopiokortille ladataan haluamasi summa. Tarkista kopioiden ja tarran hinta kirjaston hinnastosta.

Aseta kopiokorttisi itsepalvelukopiokoneen kortinlukijaan, jonka jälkeen se on käytettävissä. Valitse mitä haluat kopioida ja paina aloituspainiketta. Kopiokortille ladattu saldo vähenee käytön mukaan. Muista lopettaa käyttö valitsemalla Lukitse.

Mikrofilmien ja -korttien lukulaite

Mikrofilmilaite

Pääkirjaston Uutisalue ja lehdet -osastolla on mikrofilmattuja sanomalehtiä, joita voi lukea ja tulostaa mikrofilmihuoneessa. 

Mikrofilminlukulaite on hyvä varata etukäteen. Varauksen voi tehdä soittamalla Uutisalueelle (06-3253588) tai käymällä asiakaspalvelussa. Lukulaitetta voi käyttää ilman varaustakin, jos se on vapaana. Mikrofilminlukulaitetta voi käyttää silloin, kun Uutisalueella on henkilökuntaa paikalla.

Digipiano

Pääkirjaston Musiikki ja taide -osastolla voi soittaa digitaalista pianoa, kuulokkeet lainataan osaston palvelupisteestä.

Sähkökitara

Musiikki ja taide –osastolla on sähkökitara ja vahvistin asiakkaiden käytössä. Kitaraa voi soittaa kirjaston tiloissa kuulokkeiden kautta lainaamalla kitaran ja kuulokkeet kirjastokortilla. Vaasan kaupunginkirjasto sai sähkökitaran ja vahvistimen lahjoituksena Pihlajamaan Musiikki –liikkeeltä.

Varaukset: Musiikki ja taide -osasto, puh. 06 325 3565.

Musiikin kuuntelu

Pääkirjaston Musiikki ja taide -osastolla voi kuunnella CD-levyjä, kuulokkeet lainataan osaston palvelupisteestä. Pääkirjaston lastenosastolla voi kunnella CD-levyjä, kuulokkeet lainataan osaston palvelupisteestä.

3D-tulostin

Kirjaston 3D-tulostimella voit tulostaa kolmiulotteisia esineitä. Voit luoda 3D-mallin tietokoneella tai ladata valmiina internetistä. Netissä on myös ilmaisia 3D-mallinnusohjelmia. Aloittelijoille suositellaan esimerkiksi Tinkercad-ohjelmaa.

Kirjaston 3D-tulostin on malliltaan Ultimaker 2+. Tulostimessa käytetään ainoastaan kirjaston omaa filamenttia eli tulostuslankaa. Filamenttivalikoima on tällä hektellä rajoitettu erivärisiin biohajoaviin PLA-muoveihin. Makerspacessa on myös valkoista Polymax PLA –lankaa, millä tulostetaan kovempaa käyttöä ja kulutusta kestäviä esineitä.

Kirjaston 3D-tulostin sijaitsee Makerspacessa. Makerspacen tietokoneella on tulostimen käytön perusohjeet videotiedostoina.

3D-tulostimen käyttö maksaa 0,50€ / alkava tunti. Maksa tulostuksen päätyttyä kirjaston infotiskillä.

Varaa Makerspace käyttääksesi 3D-tulostinta. Soita pääkirjaston Infoon, puh. 06-3253533.

Vinyylileikkuri

Vinyylileikkurilla voit luoda yksivärisiä vinyylitarroja tai yhdistää useita värejä tehdäksesi moniväriteippauksia. Vinyylileikkuri on mallia Roland Stika SV-12 ja materiaalin maksimileveys on 305 mm. Makerspacessa on tällä hetkellä mustaa ja valkoista vinyyliä sekä värikartta, minkä avulla voit ehdottaa uusien värien hankkimista.

Vinyylin hinta on 0,40 euro/alkava 10 cm. Käytön jälkeen voit maksaa materiaalisi kirjaston Infotiskillä. Vinyylileikkuri leikkaa vektorigrafiikkana luotuja muotoja tai esim. PNG-kuvatiedostosta muunnettua grafiikka. Löydät ohjelman myös Makerspacen tietokoneelta löydät Roland Cut Studio –ohjelman, millä muunnat kuvatiedostoja sopivaan muotoon ja lähetät leikkurille.

Varaa Makerspace käyttääksesi vinyylileikkuria. Soita pääkirjaston Infoon, puh. 06-3253533.

Ompelukone

Ompelukoneen käyttö on maksutonta. Ompelukone on merkiltään Pfaff Smarter. Tuo mukanasi kaikki materiaalit, mitä tulet tarvitsemaan ompelutyössäsi: kangas, lanka, pientyökalut kuten esim. sakset ja nuppineulat. Jos ompelukoneen neula katkeaa, löydät Makerspacesta vaihtoneuloja. Asiakas vaihtaa itse neulat ja suorittaa muut toimenpiteet (kuten ylälangan pujotuksen ja alalangan puolauksen) käytön yhteydessä. Lue tarvittaessa ompelukoneen käyttöohjeet, että osaat käyttää sitä omatoimisesti.

Varaa Makerspace käyttääksesi ompelukonetta. Soita pääkirjaston Infoon, puh. 06-3253533.

Saumuri

Saumurin käyttö on maksutonta. Saumuri on merkkiä Juki MO-654DE. Tuo mukanasi kaikki materiaalit, mitä tulet tarvitsemaan ompelutyössäsi: kangas, lanka, pientyökalut kuten esim. sakset ja nuppineulat. Jos saumurin neula katkeaa, löydät Makerspacesta vaihtoneuloja. Asiakas vaihtaa itse neulat ja suorittaa muut toimenpiteet käytön yhteydessä. Lue tarvittaessa saumurin käyttöohjeet, että osaat käyttää sitä omatoimisesti.

Varaa Makerspace käyttääksesi saumuria Soita pääkirjaston Infoon, puh. 06-3253533.

Mobiililaitteiden latauspiste

Pääkirjaston ala-aulassa on latauspiste erilaisille mobiililaitteille.  Avaimen voit noutaa Info-tiskiltä.

Liikuntavälineet 

Kirjastosta voi lainata kotiin seuraavia liikuntavälineitä: askelmittari, frisbee, jumppakuminauha, hulavanne, jalkapallo, jumppakuminauha, kahvakuula, koripallo, kävelysauvat, lentopallo, lumikengät, nilkka-/rannepaino, OgoDisk käsitrampoliinipeli, petankki, pohjelauta, putkirulla, retkiluistimet, rullaluistimet, sulkapallosetti, tasapainomatto, tasapainotyyny ja Temppukassi. Temppukassin sisällä on erimittaisia hyppynaruja, ohjevihko hyppynaruleikkeihin, QR-koodit esim. QR-koodisuunnistusta varten, kuvakortit helpoista pariakrobatialiikkeistä, perheliikunnan ohjevihko sekä voimistelupassi kouluille.

Liikuntavälineitä voi etsiä verkkokirjastosta sanalla ”liikuntavälineet” ja niillä on 2 viikon laina.aika.

Liikuntavälineitä voi lainata pääkirjastosta, Vähänkyrön kirjastosta, Palosaaren ja Variskan kirjastoista sekä kohtaamispaikka Huudilta. Temppukassin voi lainata myös seuraavista lähikirjastoista: Palosaari, Huudi, Suvilahti, Sundom ja Variska. 

Polkupyörät

Pääkirjastolla on lainattavissa kolme kätevään kaupunkiliikkumiseen sopivaa 3-vaihteista polkupyörää kypärineen. Polkupyörät lainataan kirjastokortilla ja niitä voi lainata 2.5.-30.9. välisenä aikana. Pyörät saa lainaan aina yhdeksi päiväksi kerrallaan pääkirjaston infosta, jonne ne myös palautetaan.