Lasten ja nuorten kirjasto

Löydä kirjastosta oma kirjastosi!

Lapsille ja nuorille on tilaa ja lainattavaa pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolla, lähikirjastoissa ja kirjastoauto Röllissä. Kirjastossa voit lainata ja palauttaa aineistoa sekä osallistua tapahtumiin ja viettää aikaa lukien, leikkien ja pelejä pelaten.

Kirjastosta voit lainata kirjoja, elokuvia, konsolipelejä, lautapelejä, sarjakuvia, lehtiä, musiikkia ja nuotteja. Kaikkea kirjastosta lainattavissa olevaa kutsutaan aineistoksi.

Tutustu lähemmin kirjastoon tässä, klikkaa nuolta niin näet enemmän tekstiä.

Oma kirjastokortti

Voit lainata kirjastosta kirjoja ja muuta aineistoa, kun sinulla on kirjastokortti. Kirjastokortin saat pääkirjaston infotiskiltä, mistä tahansa lähikirjastosta tai kirjastoauto Röllistä.

Jos olet alle 15-vuotias, tarvitset kirjastokorttia varten huoltajan suostumuksen. Voit hakea kirjastokorttihakemuksen kirjastosta. Palauta huolellisesti täytetty lomake kirjastoon.

Saat kortin ja voit alkaa käyttää sitä heti. Voit käyttää kirjastokorttiasi kaikissa Vaasan kirjastoissa.

Jos olet jo täyttänyt 15 vuotta, saat kirjastokortin esittämällä kuvallisen henkilötodistuksen.

Käytä kirjastoa

Useimmissa kirjastoissa voit lainata aineistoa lainausautomaateilla. Pyydä rohkeasti apua henkilökunnalta. Voit lainata myös palvelutiskillä.

Lainausautomaatteja varten tarvitset kirjastokorttiin nelinumeroisen PIN-koodin. Saat PIN-koodin kirjastosta. Voit itse keksiä sellaisen PIN-koodin, joka pysyy mielessä. PIN-koodi kannattaa opetella ulkoa.

Kirjastosta lainatulla aineistolla on aina eräpäivä. Se tarkoittaa päivää, jolloin laina pitää viimeistään palauttaa kirjastoon. Laina-aika on yleensä 4 viikkoa. Elokuvilla, peleillä, lehdillä ja musiikkilevyillä (?) laina-aika on kaksi viikkoa. Eräpäivän eli viimeisen palautuspäivän näet lainauskuitista.

Jos haluat pitää lainaamasi aineiston vielä eräpäivän jälkeen, voit uusia lainan. Voit uusia lainasi kirjaston palvelutiskillä, soittamalla kirjastoon tai verkkokirjastossa. Jos joku muu on varannut aineiston, ei uusiminen onnistu. 

Joskus et löydä etsimääsi aineistoa kirjastosta, koska joku toinen asiakas on lainannut sen. Tällöin voit tehdä varauksen kirjastossa paikan päällä tai verkkokirjastossa. Voit varata myös aineistoa, joka on paikalla kirjastossa.

Voit valita mistä kirjastosta haluat noutaa varauksesi. Saat ilmoituksen (sähköposti, tekstiviesti tai kirje), kun varaus odottaa sinua kirjastossa. Ilmoituksessa lukee miten pitkään varaus odottaa sinua kirjastossa. Varaaminen on ilmaista.

Kirjoja ei ole pakko palauttaa siihen kirjastoon, josta olet ne lainannut.  Pääkirjastossa aineisto palautetaan palautusautomaattiin 1. kerroksessa.

Miten aineisto on järjestetty?

Kirjastossa kirjat ja muu aineisto ei ole sikin sokin, vaan jokaisella kirjalla on oma paikkansa. Kirjastossa on omat hyllyt tietokirjoille, kaunokirjoille ja muulle aineistolle. Eri-ikäisten aineistot ovat omissa paikoissaan.

Tietokirjat sisältävät tietoa eri aiheista. Tietokirjat eivät ole keksittyjä kertomuksia. Tietokirjat on järjestetty aiheen mukaan eli samassa hyllyssä ovat esimerkiksi dinosauruskirjat eri kielillä.

Kaunokirjat sisältävät tarinoita. Kaunokirjoja ovat kuvakirjat, sadut, romaanit, sarjakuvat, runot ja näytelmät. Kaunokirjat on ryhmitelty kielen mukaan. Suomenkieliset kirjat ovat yhdessä paikassa, ruotsinkieliset toisessa ja englanninkieliset kolmannessa.

Pääkirjaston lastenosasto

Pääkirjaston lastenosasto sijaitsee ensimmäisessä kerroksessa.

Jos tulet sisään pääovesta (Kirjastonkadun puolella), voit välttää ala-aulan portaat kiertämällä vasemmalta Uutisalueen ja kahvilan kautta tai kääntymällä oikealle ja käyttämällä henkilönostinta Kansalaisinfon vieressä.

Hoitohuone/Inva-WC on heti sisäänkäynnissä vasemmalla.

Jos tulet sisään Raastuvankadun puolelta, kuljet kahvilan läpi ja käännyt sitten vasemmalle lastenosastolle.

Lastenosaston tunnistat keltaisista kirjahyllyistä.

Täältä löydät kuvakirjat (suomi, ruotsi, englanti), satukirjat, lastenkirjat, helppolukuiset kirjat ja runot.

Omista kuvakirjakärryistään löydät seuraavat teemat:

Kulkuneuvot ja liikenne 

Koulu (aakkoset, numerot, värit, päiväkodin/koulun aloitus) 

Perhe ja arki

Terveys

Kuvakirjoja löytyy myös Vanhempainhyllystä.

Kirjat on merkitty tällä symbolilla: 

Vanhempainhyllystä löydät kirjoja vaikeista, lapsia ja aikuisia helposti askarruttavista aiheista. Suosittelemme, että aikuinen lukee näitä kirjoja yhdessä lapsen kanssa.

Hyllystä löytyy myös vanhemmille ja muille lasten kanssa työskenteleville aikuisille hyödyllistä luettavaa.

Kaikki tietokirjat ovat nuortenosaston tietokirjahyllyissä. Sieltä löytyy paljon myös lapsille sopivia tietokirjoja.

Lastenosaston ”musiikkinurkkauksesta” löydät lastenmusiikin cd-levyt, laulukirjat ja nuotit sekä lasten dvd-levyt, äänikirjat ja moniviestimet (kirja + cd).

Pääkirjaston nuortenosasto

Nuortenosaston tunnistat punaisista hyllyistä. Nuortenosastolla on myös palvelutiski, joka palvelee sekä lasten- että nuortenosastoa. Nuortenosastolta löydät nuortenkirjat, sarjakuvat, vitsikirjat, tietokirjat ja vieraskieliset lasten- ja nuortenkirjat (muut kielet kuin suomi, ruotsi, englanti), nuorten ja nuorten aikuisten dvd-levyt, nuorten äänikirjat ja konsolipelit.

Konsolipelejä löytyy seuraaville konsoleille: PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox, Xbox Kinect, Xbox One, Nintendo Wii, Nintendo WiiU, Nintendo DS ja 3DS.

Nuortenkirjoissa on erikseen kummituskirjat, urheilukirjat (urheiluaiheiset romaanit) ja hevoskirjat. Hevoskirjahyllyssä ovat myös hevos- ja ratsastusaiheiset tietokirjat.

Portaikon ympärillä olevassa tilassa ovat suomen- ja ruotsinkieliset nuorten aikuisten romaanit, fantasiakirjat, scifi-kirjat ja mangasarjakuvat.

Nuortenosastolla on asiakkaiden käytössä 4 asiakastietokonetta ja yksi hakukone.

Lähikirjastot ja kirjastoauto Rölli

Pääkirjaston lisäksi Vaasan kaupunginkirjastoon kuuluu seitsemän lähikirjastoa ja Kirjastoauto Rölli. Sana lähikirjasto tarkoittaa sitä, että nämä kirjastot sijaitsevat eri puolilla kaupunkia lähellä ihmisten koteja. Tästä listasta voit katsoa, mikä lähikirjasto on lähellä sinua.

Kaikissa näissä toimipisteissä on paljon aineistoa lapsille ja nuorille. Kaikissa kirjastoissa on samat säännöt ja kaikissa kirjastoissa käytetään samaa kirjastokorttia ja siihen kuuluvaa PIN koodia. Voit palauttaa lainasi eri kirjastoon kuin mistä olet ne lainannut. Voit varata aineistoa toisesta kirjastosta omaan lähikirjastoosi.

Moni lähikirjasto sijaitsee koulun yhteydessä tai lähellä koulua, joten sinun on helppo käydä siellä ilman vanhempia ja viettää aikaa vaikkapa koulupäivän jälkeen.

Kaikissa lähikirjastoissa järjestetään paljon erityisesti lapsille tarkoitettuja tapahtumia esim. satutuokiota ja askartelupajoja. Tietoja näistä tapahtumista löydät kirjaston sivulta ja Facebookista.

Lähikirjastossa voit järjestää myös oman tapahtuman tai vaikkapa taidenäyttelyn.

Kirjastoauto Rölli kiertää ympäri Vaasaa ja sillä on omat reittinsä ja pysäkkinsä eri paikoissa. Röllin aikataulusta tuossa ylempänä olevasta linkistä voit katsoa, mikä Röllin pysäkki on lähellä sinua ja milloin Rölli on tuolla pysäkillä.

Ajankohtaista lapsille ja nuorille

Lasten ja nuorten tapahtumat

  1. Suvilahden satutuokiot

    Päivämäärä: torstai 18 maaliskuuta 18:00 - 18:30 (lisää tilaisuuksia)
    Paikka: Suvilahden kirjasto

  2. Huudin satutuokiot

    Päivämäärä: tiistai 23 maaliskuuta 18:00 - 18:30 (lisää tilaisuuksia)
    Paikka: Kohtaamispaikka Huudi

Mitä kirjastossa voi tehdä?

Kirjaston palvelut ryhmille

TET-oppilaaksi kirjastoon?

Vinkkejä lapsille ja nuorille

Lulu asuu kirjastossa


Lulugram on kirjaston lasten- ja nuortenpalveluiden Instagram-tili!