Lavinia

Lavinia on antiikin roomalaisten mytologiassa latiumilaisten, roomalaisten esi-isien, kuninkaan Latinuksen tytär. Kun hän tulee naimaikään, monet salskeat ruhtinaat kilpailevat päästäkseen avioliittoon hänen kanssaan.

Rutulien, Latiumin liittolaisten, kuningas Turnus, joka on sukua Lavinian äidille kuningatar Amatalle ja hänen suosikkinsa, on varteenotettavin kosija. Mutta Latinus saa enteen, jossa häntä varoitetaan naittamasta tytärtään Turnukselle tai muillekaan latiumilaisille.

Troijalainen Aeneas on sankari ja sotapäällikkö, joka on joutunut maanpakoon hävitetystä kotikaupungistaan. Matkoillaan hän saapuu Italiaan, Latiumin rannikolle, johon hän oraakkelin ennustuksen perusteella asettuu joukkoineen asumaan. Siellä hän alkaa myös kosiskella Laviniaa.

Alkuperäisessä, Homerokseen ja muihin taruihin perustuvassa Vergiliuksen runoelmassa (kirjoitettu n 29-19 eaa.) Lavinia on vain merkityksetön sivuhahmo, mutta Ursula Le Guin on nostanut hänet tarinan päähenkilöksi, jonka tunteet ja toiminta vaikuttavat mitä suurimmassa määrin tarinan kulkuun.

Lavinia näkee näyssä runoilija Vergiliuksen, joka tekee kuolemaa kaukana tulevaisuudessa. Vergilius kertoo hänelle Aeneaasta ja tulevista tapahtumista. Kun sitten Lavinian kotiseudun rannikolle saapuu muukalaisten laivoja, hän rientää salaa katsomaan, näkee Aeneaan ja rakastuu. Siitä asti Lavinia pyrkii kaikin tavoin vaikuttamaan isäänsä ja äitiinsä saadakseen Aeneaan puolisokseen.

Aeneaksen ja Turnuksen välinen kilpailu johtaa täyteen sotaan troijalaisten ja rutulien välillä. Lavinian isä tukee Aeneasta ja äiti Turnusta, jolloin kuninkaallisen perheen elämä muuttuu synkäksi ja riitaisaksi. Lavinia saa lopulta tahtonsa läpi, mutta onni ei kestä pitkään.

Kirja kuvaa muinaisen Italian hämyisiä laaksoja ja lehtoja, muurien ympäröimiä kaupunkeja ja ihmisten ikivanhoja tapoja ja rituaaleja uskottavalla ja eloisalla otteella. Näkökulma on hyvin vahvasti nuoren naisen näkökulma, kerrotaan arkisista askareista ja ihmetellään sotaa ja sitä, miksi miesten on aina taisteltava. Lavinia, kuninkaantytär ja kuningatar, pohtii myös hallitsijan velvollisuuksia ja oikeuksia.

Lavinia on hieno romaani, joka tarjoaa niin romantiikkaa kuin jännitystäkin, mutta tarjoaa myös hyvin toden tuntuisen kuvan tarunomaisesta ajasta ja paikasta, Roomasta ennen roomalaisia.