Leviathan

Scott Westerfieldin englanninkielinen romaani Leviathan(2009) sijoittuu vaihtoehtoiseen historiaan, ensimmäistä maailmansotaa edeltävälle kesälle 1914. Romaani aloittaa samannimisen trilogian.

Romaanin maailmassa Darwinistit, kirjan Ympärysvallat, pystyvät luomaan itselleen uusia käytännöllisiä eläimiä niin työkaluiksi, kulkuneuvoiksi kuin aseiksikin. Clankerit, kirjan Keskusvallat, sen sijaan kehittävät tehokkaita höyrykoneita.

Deryn Sharp on skotlantilainen tyttö, joka naamioituu pojaksi päästäkseen Brittiläisiin Ilmavoimiin. Prinssi Aleksander on taas Itävalta-Unkarin arkkiherttua Franz Ferdinandin poika. Muutaman sattuman ja onnettomuuden kautta näiden kahden nuoren polut risteävät ja kaksi täysin erilaista maailmaa kohtaa.

Henkilökohtaisesti Leviathan on ensimmäinen steampunk(/biopunk) romaani jonka luin, ja se jätti sen verran suuren vaikutuksen, että "tavallinen fantasia" ei jaksa enää kiinnostaa. Suosittelen lukemista ehdottomasti jos ensimmäinen maailmansota kiinnostaa, ja myös silloin, kun historia ei jaksa kiinnostaa. Romaanin vaihtoehtoiseen maailmaan on upotettu todellinen kesä 1914, mutta juuri steampunkin värittämänä siitä tulee kiinnostavaa luettavaa kelle vaan.

Kirjan englannissa on välillä monimutkaisempia termejä, mutta moni niistä selviää automaattisesti vain lukemalla. Vähintään sanakirjan kanssa kirjan pitäisi aueta kelle vain, jolla on jonkin verran kokemusta englanniksi lukemisesta. Kielen puolesta suosittelen romaania 15 täyttäneille ja vanhemmille, mutta jos englanti ei tuota ongelmaa, ehdottomasti myös pari vuotta siitä nuoremmillekin.

nimi: Late
ikä: 17
paikkakunta: Vaasa